Ontsnapping

Etappe 2 Opole – Legnica 156,9km

Legnica 3-9-2024

Niels_Roelen

Beste Tom,

De etappe van vandaag is een ouderwetse Vuelta etappe. In de verzengende hitte, rijden we over lange rechte wegen waar je voorbij de horizon kunt kijken. Wegen waarop ik me door het aanwezige verkeer geen minuut veilig voel en waar je, zonder uit het zicht te raken, minuten voorsprong op je achtervolgers kunt hebben. Het valt niet mee om in de juiste ontsnapping te zitten, maar er is geen weg terug en elke kilometer verder weg van Auschwitz is er één.  

De meeste uitbraken sneuvelen overigens voor het einde. Van iedereen die het destijds geprobeerd heeft, is het maar weinigen (196 vertelde onze gids) gelukt om daadwerkelijk uit de handen van de jagende Duitsers te blijven. De meesten waren Polen die de omgeving kenden en omdat ze de taal spraken om hulp konden vragen.

Anne en haar zus Margot ontkomen aan Auschwitz omdat Anne schurft krijgt en ziek wordt. Om aan te sterken en later nog ingezet te kunnen worden op andere werkkampen worden ze overgeplaatst naar Bergen Belsen dat even ten zuiden van Hamburg, diep in Duitsland ligt. Ergens eind februari, begin maart 1945 overlijden ze beiden in het kamp. Margot, ernstig verzwakt door vlektyfus, valt van haar bed en sterft bijna direct aan de gevolgen van haar val. Anne overlijdt, volledig uitgeput, korte tijd later.  

Auschwitz, waar vader Otto in een ziekenbarak ligt, wordt op 27 januari 1945 bevrijd door de Russen. In de saaie rit van vandaag draaien mijn benen en maalt mijn hoofd rond de gedachte dat Anne’s ontsnapping aan Auschwitz waarschijnlijk haar dood betekende.

Groet

Niels

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics