Ontdek mijn boeken

 

In mijn boeken neem ik je mee naar de wereld van een soldaat in Uruzgan, naar verhalen over keuzes, leiderschap en het leven na de missie.

 

Zwarte Vogel, Soldaat in Uruzgan en Leven na Uruzgan zijn slechts enkele van mijn werken die je kunt ontdekken. Benieuwd naar mijn verhalen? Bekijk mijn boekenpagina en duik in een van mijn romans of columns.

‘Ik ken niemand die zich zo op het schrijven heeft gestort als Niels Roelen. Zijn onstuimige hartstocht is indrukwekkend.’ – Arnon Grunberg

 

De jaren als officier in opleiding en het snoeihard trainen als enige leden van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie hebben een hechte vriendschap gesmeed tussen Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook als Immo na het voltooien van hun opleiding uitgezonden wordt naar het grimmige oorlogsgebied in Kosovo terwijl Olav voor een VN-missie naar het vakantie-eiland Cyprus vertrekt.
Als Immo en Olav weer terug zijn in Nederland lijkt er niks veranderd, de vriendschapsband is nog even hecht. Ook als Immo voor het eerst achter de tralies belandt en Olav hem in de gevangenis bezoekt, is er geen twijfel. Dit is zijn maat. Maar na een aantal nieuwe gewelddadige incidenten en gedwongen opnames in psychiatrische instellingen worstelt Olav met zijn loyaliteit. Immo’s psychoses en de strafrechtelijke misdragingen stellen hun vriendschap op de proef. Hoelang kun je terugvallen op een gedeeld verleden als het heden zo ver uiteenloopt?

Bestel hier

Leven na Uruzgan is het rauwe, aangrijpende verhaal van een Nederlandse soldaat die na een heftige missie in Uruzgan opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Tegen een achtergrond van niet-begrijpende familie en collega's die niet meer hetzelfde zijn als voor de missie gaat Vik de Wildt op zoek naar de antwoorden en vooral zichzelf. Over Soldaat in Uruzgan: 'Een spervuur aan feiten en observaties. Sterke observaties, want er ontgaat Roelen weinig.' - NRC

Handelsblad 'In de reeks boeken die inmiddels over deze missie zijn verschenen, blinkt Soldaat in Uruzgan uit door zijn rauwheid en directheid. Dichterbij komen we niet snel.' - Het Parool 'Een soepel geschreven, boeiend ooggetuigenverslag.' - Elsevier Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij. Dit resulteerde in zijn debuut Soldaat in Uruzgan (40.000 exemplaren verkocht). Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van leiderschap en het maken van keuzes.

Bestel hier

Vanaf het moment dat de eerste kogels hem om de oren vliegen, weet kapitein Vik de Wildt dat alles anders is dan hij zich had voorgesteld. Een jaar lang hebben zijn 150 mannen zich kunnen voorbereiden op deze missie. Toen de politiek besloot deel te nemen aan de oorlog in Afghanistan, stond hun leven opeens in het teken van dat ene doel: de uitzending. Vanaf dat moment trainden, leefden, aten en dronken ze Afghanistan.

Soldaat in Uruzgan volgt de missie van kapitein Vik de Wildt en geeft een indringend beeld van de fysieke en psychische strijd van soldaten die uitgezonden worden. Met veel oog voor detail volgen we de soldaten vanaf het vertrek van een winderige militaire basis in Nederland naar het bloedhete zuiden van Afghanistan: Uruzgan. Nachtelijke patrouilles door onherbergzaam gebied, onverwachte aanvallen van de taliban, de onberekenbare dreiging van bermbommen, een bevolking die snakt naar hulp en rust, het eerste begin van infrastructurele wederopbouw en vooral de prestaties van soldaten onder extreme druk.

Bestel hier

Sporen is een indringende bundel met persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de burgermaatschappij.

Zo’n honderdduizend Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië, of hebben zich daarna ingezet in een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die relatief korte periode heeft hun leven gevormd en dikwijls ook een andere wending gegeven. Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes of was deze juist de bevestiging dat ze de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?

Schrijver en veteraan Niels Roelen en Telegraaf-journalist Olof van Joolen spraken met 26 veteranen van alle leeftijden, rangen, krijgsmachtsdelen, uit alle sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse krijgsmacht uitgevoerde missies, over de sporen die hun uitzendingen hebben nagelaten. Hun verhalen zijn zonder uitzondering ontnuchterend eerlijk, heftig, soms ontroerend. Stuk voor stuk vormen ze indrukwekkende bewijzen van de menselijke veerkracht.

Bestel hier