Tapijt

Etappe 6 

Wittenberg – Bergen Belsen (Hermannsburg) 136 km

Station Bergen Belsen   7-9-2024

Niels_Roelen Dagboek

Beste Tom,

Sinds we Auschwitz achter ons gelaten hebben, is er weinig dat nog herinnert aan een oorlog. Heel af en toe passeren we een zwerfkei in een dorp met een tekst erop, maar daar blijft het dan ook wel bij.  Zelfs de plek waar ooit de oude grens tussen Oost- en West Duitsland liep, zou je ongemerkt kunnen passeren. Alleen een bruin bord aan de verkeerde kant van de weg herinnert nog aan het ijzeren gordijn. In tegenstelling tot de rit die ik ooit vanuit de landingsstranden van Normandië  terug naar Nederland maakte, lijkt de oorlog hier aan het zicht onttrokken. Verborgen achter sobere boerderijen, eindeloze akkers en boscomplexen. 

Hier in Bergen, het oefenterrein waar ik je eerder over schreef, komt het pas weer naar boven. Ver buiten het zicht van de Fransen Britten en Russen, creëerde Hitler deze plek om een leger te trainen. De invasie met tanks, artillerie, infanterie en genie in het grootste geheim voor te bereiden. 

De schietbanen, kazernes en veel andere gebouwen van toen zijn nog steeds in gebruik door NAVO-troepen. Als jong luitenant was ik er ooit te gast in een oud jachthuis van Hitler dat de Britten gebruikten als officiersmess. 

Meerdere malen hadden ze geprobeerd om de adelaars met hakenkruizen die in de stenen vloer ingelegd waren te verwijderen. Omdat de contouren zichtbaar bleven en een geheel nieuwe vloer leggen te kostbaar was, kozen ze voor een praktische oplossing: een tapijt. 

Groet

Niels

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics