Système Dix

Die 19-07-‘18

Lieve Muppet,

 Zelden heeft Cristel zoveel rotondes gereden als vandaag. Vanuit Gerardmer vertrokken we richting de Drôme. Een plek waar zowel voor Cristel als voor mij mooie herinneringen liggen. Voor mij omdat ik er voor het eerste wijn dronk, Clairette en door meerdere meisjes verleid werd tot mijn eerste zoen. Voor Cristel omdat het haar deed denken aan de vakanties met haar ouders. Aan uren lange wandelingen door de bergen waar haar vader de weg wist.

Omdat de navigatie blijkbaar ingesteld stond op het vermijden van tolwegen, reden we de eerste drie uur binnendoor. Van dorp naar dorp, draaien en keren en zoals ik al zei oneindig veel rotondes. Voor jou zou het, nu je je eerste rijlessen hebt gehad, een goede oefening geweest zijn om te leren schakelen. Voor Cristel was het vooral een bron van toenemende irritatie die zich vertaalde in haar rijstijl.

Te laat op de camping om nog te koken, besloten we in het dorp een restaurantje te zoeken. Lui uit eten. Voor ons vertrek had Cris haar haren opgestoken en toch maar een BH aangetrokken. Overbodige luxe aangezien we op het terras tot de ontdekking kwamen dat de vrouwen in Die bij voorkeur geen BH’s dragen. 

Een diner en een paar wijntjes later liepen we wat lacherig door het stadje terug naar de auto waar we een paar lifters in meenamen die op weg waren naar de Intermarché. In haar beste Frans probeerde Cris uit te leggen dat de supermarkt al om acht uur gesloten was. Het maakte hen niet uit, ze brabbelden wat over een système dix en dat er nog nooit een Nederlander voor ze was gestopt tijdens het liften.

De Intermarché bleek nog geen kilometer verder te zijn en zelfs met open dak was ik blij dat ze uit mijn auto stapten. Op de laatste rotonde voor de camping vroeg Cris of ik snapte wat dat système dix inhield. Ik keek opzij en antwoordde dat het blijkbaar een soort code was onder de wereldverbeteraars. De moderne provo die opstaat tegen de verspilling en ’s avonds de containers van supermarkten openen om al het weggegooide eten eruit te vissen.  

In de auto werd het even stil Muppet. Nog een laatste keer moest er vandaag geschakeld worden. Van prettig aangeschoten naar volledig nuchter.

 

Liefs

Papa

 

De voorgaande brief (van mijn dochter) lees je hier

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics