Proloog – Plan B

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf.

Dindsag 23 november 2021

Het is onrustig op de Balkan. Waarnemers maken zich zorgen over de politieke koers van Milorad Dodik. Ze geven aan dat de Dayton akkoorden (1995) onder grote druk staan. In de straten verschijnen steeds vaker militairen waardoor sommigen van die waarnemers waarschuwen en vrezen voor een nieuw gewapend conflict. 

Omdat er in de fietsgroep vragen gesteld worden over de situatie in Bosnië-Herzegovina, ontvangen we een mail. De onrust wordt niet ontkend, maar nieuws is dat op de Balkan, sinds de slag om het Merelveld (ruim zes eeuwen geleden), allang niet meer.

Volgens de Nederlandse ambassade in Sarajevo hebben de betrokken partijen een meningsverschil over hoe het land bestuurd moet worden en zijn ze niet op zoek naar een gewapend conflict. Behalve Corona is er in het land niets aan de hand en de voorbereidingen kunnen gewoon doorgaan. 

Zelfs als het wel misloopt, kom ik niet onder deze tocht uit. Laat het aan militairen over om bij voorbaat te beschikken over een plan-B. Het alternatief, Slovenië, draait vanaf het begin op de achtergrond van het initiële plan en wordt in de mail aangeprezen als een last minute aanbieding in een reisfolder.

‘Een prachtige uitdagende trip. Toch een beetje voormalig Joegoslavië, maar dan anders en zeker ook mooi!’ 

Ik heb geen vragen. Ik heb twijfels omdat ik geloof dat sterk nationalisme zelden de vrede in stand houdt. Mocht ik ze wel hebben, dan mag ik mailen. In plaats van mijn mail open ik Google maps: Slovenië ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Italië en Kroatië. Vlak kun je het daar niet noemen. 

Niels ®elen

Lees hier deel 1: Tosti op de Ventoux

Help mij en andere veteranen op deze tocht door in plaats van een like voor elk dagboek fragment een kleine bijdrage te geven via doneeractie(volgt) of door het te delen met je vrienden.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics