Proloog – Tosti op de Ventoux

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. in acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf.

Zondag 31 oktober 2021

Na twee jaar uitstellen vanwege Corona word ik verrast door een mailtje over een fietstocht in Bosnië. Sinds de zomer heb ik eigenlijk nauwelijks gefietst, mijn laatste herinnering aan mijn koersfiets was die van een tosti op de Mont Ventoux. De reus van de Provence die geen enkele zichzelf respecterende fietser links kan laten liggen, mag laten liggen als hij in de buurt is. 

De weken voor mijn vertrek naar het Franse dorpje Suzette had ik in Nederland nauwelijks nog gefietst. Te koud. Te nat. Maar Malaucène is verzengend warm. Die eerste kilometers glijden voorbij. Pas als de Franse zon me in het vizier krijgt verandert er iets. Ik kom klem te zitten tussen het asfalt en een strak blauwe lucht waardoor het zweet van mij afloopt als de kaas uit een croque monsieur. 

Bosnië in de zomer volgend jaar zal ook warm zijn. In een week tijd wachten ons een slordige zevenhonderd kilometers en ruim tienduizend hoogtemeters. Sinds de Ventoux zit mijn fiets in een lockdown. Hangt hij onaangeroerd in de gang. Mondriaan drie D: strakke rode en zwarte lijnen tegen een wit gestuukte muur.

Hij wacht op de eerste gezamenlijke training in januari op de Posbank, maar mijn gewicht en conditie geven op dit moment te denken. Langs mijn fiets loop ik de trap op de badkamer in. Voorzichtig schuift mijn voet de weegschaal onder de wastafel vandaan. Mijn broek en trui vallen op de badrand, volledig naakt ga ik staan. Het duurt even voordat ik omlaag durf te kijken naar wat ik in de spiegel zonder bril op nog durfde te ontkennen. ‘Tien kilo geleden was ik een aardige klimmer.’

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

2 comments

  • Pingback: Proloog - Plan B - Niels Roelen %wielrennen gboek %Veteranen

  • Rob van Nieuwkasteel  

    Gaat je lukken Niels, jij met je vastberadenheid komt dat wel goed , even de feestdagen opzij zetten qua voedsel, en rustig kleine rondjes beginnen te fietsen. Ik als oud Marinier hebt er de volste vertrouwen in!!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics