Proloog – Aderverkalking

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf.

Woensdag 8 december 2021

Een bescheiden zon schijnt over het water, toch is het kil. Zo’n kou, die kilometer na kilometer steeds dieper mijn lichaam in zal trekken. Een reptiel zal ze me maken dat steeds trager beweegt. In het wiel van Eduard rij ik de Waalbrug bij Nijmegen op. Dromerig staar ik naar het westen, hij naar rechts. Wat voor hem de spoorbrug is, zie ik als een van de aanvalsdoelen uit operatie Market Garden. 

Mijn benen voelen zwaarder dan de klimmetjes die volgen. Ik klamp aan, maar moet Eduard elke keer laten lopen. Als we bij Groesbeek even kort stoppen voor een bezoek aan het militaire ereveld, schuif ik het af op mijn fiets. De zware wielen en bredere banden met profiel van mijn veldrijfiets vormen een schril contrast met die van zijn racefiets. Bovendien liep hij in oktober nog een marathon. 

Soms rij ik op kop, soms naast hem, maar over het algemeen fiets ik zwijgend zo veel en onopvallend mogelijk uit de wind in zijn wiel het Reichswald en dus Duitsland in. Een ‘welkom’ bord zie ik nergens. Toch verandert er iets. De lucht en de wegen in Nederland zijn steriel. Hier, net over de grens, ruik je de natuur en trilt mijn stuur over het boerenasfalt dat op veel plekken sporen van aderverkalking vertoont.

Niels ®elen

Lees hier deel II: Plan – B

Help mij en andere veteranen op deze tocht door in plaats van een like voor elk dagboek fragment een kleine bijdrage te geven via doneeractie(volgt) of door het te delen met je vrienden.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics