Post vanuit Frankrijk deel VII: Toverdrank

N˚ 07                                                                                     Allemond 28 juli 2019

Lieve Cris,

Fransen en koffie vormen een ongelukkig huwelijk. Bestel je hier een cappuccino, dan kijken ze je aan alsof je Japans spreekt. Zodra ze het Japans ontcijferd hebben, zijn ze een half uurtje bezig met het bereiden van je koffie. Goed nieuws zo dacht ik als zelfbenoemd barista, totdat ik het kopje voorgeschoteld krijg. Geen melkschuim en eigenlijk ook geen koffie. Welbeschouwd is Franse cappuccino op zijn best een identiteitscrisis verkerende kop chocolademelk met in de verte een vleugje koffie.

Omdat ik niet echt gek ben op chocolademelk, bestelde ik (met desastreuse gevolgen) een latte macchiato. Even later staarde ik in een soepkom die tot de nok gevuld was met een plas modderwater. Omdat je soep nu eenmaal niet zo heet moet eten als hij wordt opgediend, liep ik vriendelijk glimlachend met mijn terrine naar de bar.

‘Pardon, maar ik had iets anders besteld.’ 

‘Dat is een café aux lait en dat is precies waar u om vroeg.’

‘Il y une problème?’ bemoeit le patron zich er met een strenge blik vanuit de hoek van de bar met de situatie. Terwijl ik uit probeer te leggen dat een machiato en een café au lait twee heel verschillende dingen zijn, wordt de sfeer grimmiger. Om mijn betoog in de kiem te smoren, komt versterking uit de keuken. Angstig kijk ik om me heen en vrees ondertussen dat er op ieder moment gele hesjes tevoorschijn zullen komen om te protesteren tegen mijn gelijk. Haastig neem ik slok, reken af en sneer bij het naar buiten lopen dat niemand in dit land het recept van toverdrank nog kent.

Kus                  

Niels                

Lees hier deel VI: Hoogtepunt

Share and Enjoy !

Shares

3 comments

 • Niels Roelen  

  Gelukkig neem ik zelf altijd een percolator mee. 🙂

 • Pingback: Post uit Frankrijk deel VIII: Batman - Niels Roelen %brief %blog

 • Frank  

  Fransen kunnen alles verpesten. Maar in het bijzonder koffie.
  Nog nooit, nee echt nog nooit drinkbare koffie gehad in Frankrijk.
  Eens per jaar richting de Pyreneeën. In Limburg de laatste drinkbare koffie, totdat ik weer thuis ben.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics