Dagboek van een Pelgrim 2 MIP

13-5 Houffalize

deel 1

(Dag 1 vervolg Bernadette’s Angels(bedevaart Lourdes)

‘Is dit jullie eerste keer?’ vraag ik in de bar aan Johan.

‘Peet,’ hij knikt naar de kale man met baard tegenover hem, ‘zaagt al jaren aan mijn kop dat ik mee moet gaan, maar ik had er niks mee. Bekijk het maar, zei ik tegen hem, ik heb de wereld gezien en wat geloven met mensen doet. Hoe ze elkaar de hersens inslaan voor een god.’

‘Alsof ik gelovig ben,’ onderbreekt Peter uit, ‘maar Lourdes is een ander verhaal.’

Dat het verhaal van Lourdes ook begint bij een oorlog over het geloof. Dat het vernoemt is naar een Moorse krijgsheer die zich aan Karel de Grote overgaf, doet er niet meer toe.

‘Deze tocht gaat helemaal niet over het geloof, maar over kameraadschap en wat wij beleefden.’ Op het revers van zijn motorjack zijn zijn medailles geborduurd. Daaronder lees ik Veteranen MC, Lebanon. “je gaat het merken als we er dichterbij komen.’ Drukt Peter me op het hart. ‘De stad binnenrijden, de mensen langs de weg die je binnenhalen.’

‘Dat zei hij tegen mij ook steeds en om een keer van dat gezeik af te zijn, heb ik Peet een paar jaar geleden gezegd dat ik één keer mee zou gaan.’ Johan rekent elf euro af voor drie bier en een La Chouffe die zojuist zijn neergezet, waarna de ober de gordijnen sluit en de helft van alle lampen uitdoet. ‘Één keer, maar toen was ik dus verslaafd.’

‘Je hoeveelste keer is dit nu?’

‘Zijn derde,’ antwoordt Peter, ‘voor mij wordt dit de dertiende.’

‘Ik rijd dit jaar voor het eerst mee.’ zegt Jacco die in Kosovo en Eritrea diende.

‘Ben jij Niels: Soldaat in Uruzgan?’

‘Ja.’

‘Die eerste maand in Kosovo heeft me honderd procent PTSS opgeleverd, nul procent MIP, militair invaliditeitspensioen.’  Jacco kijkt zijn bierglas in, schudt zijn hoofd en kijkt me vervolgens indringend aan. ‘De stank van die massagraven, wat een hel, maar over oorlog hoef ik jou denk ik niks meer te vertellen.’

Vertrokken om een verhaal te schrijven over anderen, maakt Jacco mij bewust een onderdeel van het verhaal. Aan tafel was ik er al voor gewaarschuwd.  ‘Je kunt tijdens deze bedevaart niet aan de zijlijn staan.’

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics