Dagboek van een pelgrim 1

Relikwie

 

13 mei: Zeist – Houffalize

(Dag 1 Bernadette’s Angels(bedevaart Lourdes)

 

‘Hier,’ Met een verlegen glimlach stopt Cristel een oud beeldje van een knielende Bernadette in mijn hand en vouwt hem dicht, ‘ik denk dat ze met jou mee op reis moet.’

‘Ik ben bang dat ik hem verlies.’ voorzichtig alsof het harde plastic porselein is, draai ik het beeldje door mijn vingers. 1,45 staat er in stift aan de onderkant geschreven. Van Franse Francs omgerekend naar guldens hebben we het dus iets minder dan vijftig cent.

‘Zeker veertig jaar geleden kreeg ik het ooit van mijn oma.’ Ik begrijp dat het stukje plastic misschien waardeloos is in prijs, maar voor Cris een relikwie van onschatbare waarde. ‘Elk jaar ging ze met zo’n busreis naar Lourdes.’

‘Het voelt vreemd.’

‘Het komt heus wel goed met dat beeldje.’

‘Nee, ik bedoel die reis.’

‘Hoezo?’

‘Gewoon.’ Ik zwijg even en zet Bernadette precies zo op de tuintafel dat de zonnestralen haar aanraken. ‘Ooit was ik militair en ging ik tijdens patrouilles op pad met journalisten; embedded. Nu ben ik die journalist, de vlieg op de muur die militairen, veteranen volgt op hun reis.’

‘Vind je het moeilijk?’

”Misschien. Bijzonder in ieder geval. Een bedevaart in naam, maar voor een aantal motards gewoon een prachtige tocht. Drie dagen heen, drie terug. Voor anderen is het misschien wel een verkenningspatrouille. Een zoektocht naar de verlossing van een verleden dat zich ingegraven heeft in hart en ziel.’

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

2 comments

  • Pingback: Dagboek van een Pelgrim 2 MIP - Niels Roelen

  • Yvette Suurd  

    Niels, ik wens je een mooie reis, die je inspireert, verrijkt en wie weet, ook nog wat kan voeden.
    Geniet er in ieder geval van en neem het goede weer mee naar Nederland.
    Grtz, Yvette

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics