Zomer

Wesp

Terwijl Cristel tegen me aan praat, observeer ik de wesp die boven de tafel vliegt. Ik hou ervan als ze praat zoals nu. Precies snel en alledaags genoeg om met een half oor te kunnen luisteren. Als ik weet dat ze gewoon tegen iemand wil kletsen, geen antwoord verwacht waardoor ik onopvallend de wereld mag blijven observeren.

Mijn ogen knijpen tegen een laagstaande zon. Door de glazen hals van het karafje Pinot Grigio zie ik de wesp omlaag vliegen. Er zit nog maar een bodempje wijn in, maar dat is genoeg om de karaf in een vleesetende plant te laten veranderen waar de wesp nietsvermoedend in zal verdrinken.

Gulzig drinkt de wesp van de nectar die hem dronken voert. De coördinatie verdwijnt en zijn vleugels zijn al snel niet krachtig genoeg meer om op te stijgen. Opgelucht bereikt de drenkeling de kade, maar het glas is glad. Een kade die te hoog is en geen houvast biedt.

Terwijl ik achterover leunend toekijk en naar Cris luister, zie ik hoe de wesp zich wanhopig uitput. Zijn vleugels zijn te nat om nog te kunnen vliegen. Wild spartelend drijft hij nu in het midden van het plasje witte wijn. Meedogenloos druk ik mijn stopwatch in. Ik ben de badmeester geworden die kijkt naar een kind dat worstelt om twee vingers en zijn kin boven water te houden. Af en toe proestend van de slok water die hij binnenkrijgt.

Na precies een minuut giet ik de karaf leeg in het vetplantje op onze tafel. De wesp valt op zijn rug, keert zich om en hapt zwalkend als een clochard naar lucht. Het duurt even voor hij voldoende energie heeft om weg te vliegen. Vijf minuten hooguit waarin ik ineens mezelf voel. Mijn rug plakt, mijn voeten gloeien en zo onopvallend mogelijk ruik ik aan mijn oksel. Nu het eindelijk zomer is, klaag ik over de hitte.

 

Niels ®elen

 

 

Share and Enjoy !

Shares

2 comments

  • Erwin  

    Not only giving a fly a change…

  • Rein Hulshoff  

    Oh oh, je had de wesp tegen moeten houden. Vliegen onder invloed is ten strengste verboden. Wat als de wesp tegen een mug botst…….
    Omg

    Mooi verhaal Niels. Bijzonder zo als jij de wereld om je heen observeert en beschrijft.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics