Weg met de ‘dikke’ van Dale

 Taal is iets levends vertelde mijn lerares mij al in klas een tegenwoordig groep drie en dus zal taal altijd blijven veranderen door invloeden vanuit andere culturen maar tegenwoordig natuurlijk vooral ook door internet, chat, sms en dat soort media. Niks mis mee dacht ik zo dat maakt taal namelijk iets leuks om ook zo af en toe mee te spelen.

Toch heb ik de laatste tijd de indruk dat de verkeerde mensen zich met taal aan het bemoeien zijn. De negerzoen is onlangs al op politiek voordracht uit het woordenboek geschrapt, ik vrees voor de Jodekoek, bruin brood en nog wat van dat soort normale zaken. En op den duur zullen ook de blanke vla en het witbrood uit de taal verdwijnen.

Gisteren kwam een comissie van wijze, maar waarschijnlijk vooral duur betaalde mensen, met het advies om het woord allochtoon uit de Nederlandse taal te weren, te verbieden. Het woord heeft zo’n negatieve lading en dient vervangen te worden door: bicultureel. Als woord is het nog niet opgenomen in de dikke(niks persoonlijks) van Dale, maar dat mag geen probleem vormen.

‘U bent niet van hier? Wat leuk, dan bent u bi-cultureel.’

Een pracht compliment? Onzin natuurlijk. In mijn ogen is het nog steeds een categorisering en dus laat het ruimte voor discriminatie. Bovendien is het maar de vraag of iemand die voorheen allochtoon was ook daadwerkelijk een bi-cultureel is. Daarnaast vraag ik me af of de gewone Nederlander per definitie een uni of mono cultureel type is.

Kortom problemen alom rond dit precaire onderwerp maar misschien is de oplossing makkelijker dan iedereen dacht en gewoon voorhanden in onze oude vertrouwde Dikke van Dale. Als we nu eens beginnen met te accepteren dat immigratie de urbanisatie is van deze eeuw en in het woordenboek doorbladeren naar de letter ‘M.’ Daar vindt u vanzelf het prachtige woord mens en dat is, hoe lastig ook te accepteren voor de geletterden onder ons, op ons allemaal van toepassing ongeacht kleur, neuslengte, herkomst of wat dan ook. Ik vrees dat de politici dat wel een dom idee zullen vinden.

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics