Weemoed

Ik hou niet van de obligate gezelligheid met kerst, maar de dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn zo mogelijk nog erger. Ze worden gevuld met de vreemde leegte van niets doen. Als ik dan al iets doe, dan is het iets dat er niet toe doet. Gezapig kijk ik rond. In de keuken hangt een geur van kruidkoek, een stofzuiger staat klaar om zijn werk te doen en op het aanrecht staat de vaat te wachten op een bad.

Ook buiten zie ik het aan het weer. Te lui om zich nog voor een laatste keer in te spannen, hangt er een fantasieloze motregen boven de weilanden. Wilgen kijken depressief voor zich uit. Ze bieden bescherming aan jagers die een mislukte poging doen om niet op te vallen. Alsof ze niet hier zijn om een haas of een fazant, maar slechts de tijd te doden.

Zelfs de wind is te lui om het helmgras te verrassen. Gelaten waait ze in de groeirichting over de duinen richting de zee. De zee, die als enige niets verweten kan worden, laat ook vandaag plichtmatig als altijd haar golven over het strand rollen. Zonder het echt te zien, kijk ik hoe een zeemeeuw in de vloedlijn het harnas van een krab leeg pikt.

Met thee en een boek laat ik me thuis diep wegzakken in de bank. ‘Het is een mooi boek.’ Waarschuw ik familie om me niet te storen, maar aan mijn telefoon is dit dreigement niet besteed.

Hoogzwanger van het nieuwe jaar, wacht ik op het moment dat vuurwerk alle gejammer, geweeklaag en litanie wegneemt. Ik wacht op het moment dat ik kan vertellen ook dit jaar weer geen goede voornemens te hebben. Niks voornemen: doen. In de koelkast leg ik de fles champagne die me vandaag nog zal verlossen van de weemoed.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

3 comments

 • Niels Roelen  

  Dank je Mies en Joost.
  De tikfout is verwijderd. Goed uiteinde gewenst!

 • Mies Huibers  

  Fraaie geschreven stilistische afsluiting van het bijna voorbije jaar. Tot aan de andere kant van de streep zou ik zeggen.

 • Joost  

  Mooi geschreven, sterk- alleen: een laatste zin is de dodelijkste plek voor een tikfout.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics