Waanzin

Lieve Arnon,

 

Ik weet niet of je vrijdag op het boekenbal was, maar ik betwijfel het. Buiten dat het bal je niet echt interesseert, past het ook goed bij je nieuwe boek ‘Het bestand’ om het bal te mijden. Bij elk willekeurig interview kun je voorstellen om het ultieme boekenbal te organiseren; een virtueel feest waar alle auteurs met een cyberidentiteit kunnen inloggen en opgaan in het feestgedruis.

Elke auteur kan bij de CPNB zijn of haar eigen inlogcode aanvragen. De CPNB wijst toe door controle van een ISBN en je bent klaar voor het boekenbal 2.0 dat ongekende mogelijkheden heeft. Het is – en ik citeer een uitgever – geen feest meer rondom de dorpspomp en derhalve een bijzaak, maar ‘The Matrix’ van schrijvend en uitgevend Nederland. Een thema wordt daarmee overbodig, het zou een beperking zijn terwijl dat thema nu juist een stimulans moet vormen om een beetje leven in de boekerij te brengen.

Al jaren wil ik graag naar het bal, Arnon. Als dorpse jongen verlang ik naar dat feest op de meent. Misschien omdat ik het idee heb dat je pas een schrijver bent op het moment dat je op het boekenbal bent geweest. Of omdat ik Buwalda en Wieringa zou willen ontmoeten die heel veel lijken te weten.

Dit jaar had ik er mijn zinnen echt op gezet, het thema (waanzin) ligt me wel, denk ik. In keurig gala-uniform zou ik verschenen zijn en ik had me voorgedaan als de majoor Anthony uit jouw ‘Onze oom’. Als ik niet kon gaan als de majoor Anthony, dan kwam ik als mezelf, kapitein Vik de Wildt.

Als veteraan weet ik als geen ander wat waanzin is, Arnon. Niet de oorlog (die bleek vaak juist verrassend helder en duidelijk), maar juist de onbestuurbare vrede waarin we leven. Natuurlijk willen we dat liever niet weten. Het boekenbal is ook in haar huidige vorm al virtual reality of fictie en ik zou ‘het bestand’ alleen maar kunnen verpesten.

 

Liefs,

Niels

 

De roman het bestand gaat over Lillian die ervan overtuigd is dat het ware leven online is. Het internet is de plek waar de mens zich, in een virtuele vorm, zal moeten losmaken van het dierenrijk. Tot we zover zijn is ons lichaam een omhulsel dat pure intelligentie in de weg staat.

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics