Voorzorgmaatschappij

John Frostbrug Arnhem

N˚ 57                                                                                                             Zeist 22-09-2019

Lieve Mama,

Om nog een keer te leven als 75 jaar geleden, bezocht Sandy Cortman de afgelopen week doctoren en fysiotherapeuten. Bezorgd over de risico’s voor lijf en leden van de 97-jarige veteraan, stonden medici voor een lastige keuze. Sandy (die op 17 september 1944 ook al met een parachute landde op de Ginkelse Heide) zal er zo het zijne over gedacht hebben, maar deed beleefd en geduldig zijn verhaal in afwachting van groen licht. 

Zorgvuldig bracht onze “voorzorgmaatschappij” de mogelijke gevolgen van deze sprong voor Sandy in kaart. Hoeveel broze botten kon hij breken? Zou hij de sprong wel overleven? Cortman, die toch al in een rolstoel zit, maakte zich er niet druk over. Zijn angst voor gebroken benen of andere gevaren vormt waarschijnlijk een schril contrast met 75 jaar geleden. Waar het medisch team zich druk maakte over de toekomst van een oude man, telde voor hem alleen het verleden. Landen op de hei en dan door naar zijn maat op het ereveld bij Oosterbeek.

‘Jij bent nu veilig,’ sprak hij tegen het witte kruis van Gordon Matthews, ‘met al je vrienden om je heen.’

Noem mij cynisch, maar even vroeg ik me af wie er zich op die 17eseptember 1944 eigenlijk druk maakte over het risico dat Sandy Cortman liep. Natuurlijk denken politici en generaals na over de gevolgen van een oorlog om vervolgens in een adem het belang ervan te benadrukken. De enige die zich toen echt druk maakte over zijn gezondheid? Zijn moeder gok ik, maar haar werd niets gevraagd. 

Liefs     

Niels    

Share and Enjoy !

Shares

One comment

  • Pierre Don  

    Zaterdagochtend bij de eerste wave van dropte para’s boven de Ginkelse Heide raakte er één bij de landing licht gewond. Dat werd over de speakers aan het publiek medegedeeld. Zo gaat dat nu.

    Iedereen leeft dan mee…

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics