Vicieuze Cirkel

 

‘The threat from terrorism is real, but we will overcome it’, legt Barrack Obama het Amerikaanse volk uit. Zich bewust van de afnemende steun voor zijn aanpak van het terrorisme kiest No Drama Obama er na de aanslagen in San Bernardino voor om formeel op te treden vanuit The Oval Office. Met een toespraak die in mijn ogen een drietal problemen blootlegt.

Ten eerste vertelt de president over een echtpaar dat het donkere pad van radicalisering volgde en door het First Amendement toegang had tot automatische wapens. Dit had in zijn ogen nooit mogen gebeuren. De aanslagen vormen zo voor westerse politici een kans om partij-politieke punten binnen te halen. En dat is in dit geval koren op de molen van mannen zoals Donald Trump, die op Twitter uithaalde.

‘Is that all there is? We need a new president fast!’

Terwijl we eigenlijk een blok zouden moeten vormen tegen de IS, zorgen de aanslagen voor interne verdeeldheid.

Ten tweede liggen de lessen die we leerden uit met name de counter insurgnecies in Irak en Afghanistan nog vers in ons geheugen. Het gebrek aan succes maakt dat politici hun best om een nieuwe grondoorlog tegen de IS te voorkomen. Een duidelijk antwoord moet daarom ditmaal vanuit de lucht komen. Vooral doctrinematig zit hier in mijn ogen een probleem. Jarenlang houden we onszelf voor dat oorlogen beslist worden op het land. Omdat zowel de marine en de luchtmacht geen land kunnen bezetten, achten militairen het vrijwel onmogelijk dat een oorlog alleen met het luchtwapen beslist zal kunnen worden.

Het laatste probleem schuilt in de vicieuze cirkel van oorlog. Een probleem dat eenvoudig werd uitgelegd met dit plaatje dat op social media verscheen onder de titel

Bombscience‘Bomb Science 101′

Apparently the only thing that’s harder to understand than rocket science.

Dat oorlogen ondanks deze logica in stand gehouden worden, zit hem in twee simpele dingen. Het is lastig om het eens te worden over wie er nu eigenlijk is begonnen, daardoor kunnen we het ook niet eens worden over wie er als eerste mee zou moeten stoppen.

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics