Verhuisbericht

Abraham offert zijn zoon op de Moria, de Tempelberg

Dringend op zoek naar een verkiezingsbelofte om in te lossen, besloot Trump onlangs om te verhuizen. Helaas doelde hij niet op het witte huis, maar Amerikaanse ambassade in Tel Aviv die naar Jeruzalem gaat. De stad die, in tweeën gedeeld door het geloof(en in het bezit van een historische muur waar Trump Jaloers op kan zijn) doet denken aan Berlijn tijdens de koude oorlog.

De moeder aller olifanten in porseleinkasten, besluit wat eerdere presidenten weliswaar beloofden, maar nooit deden. Hij verrast de wereld met een verhuisbericht. Een bericht dat net zo spraakmakend is als het verzoek van God dat Abraham naar de Tempelberg leidde.

‘Een bom onder het vredesproces in het Midden Oosten,’ laat Recep Tayyip Erdogan via de televisie weten, ‘ Jeruzalem is een rode lijn voor moslims.’ Scherpt hij aan.

In Nederland legt de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On het tegenovergestelde uit. Trump zet een dwaling in het beleid van de VN recht en Aviv denkt dat deze keuze het vredesproces juist gaat versnellen. Een logische uitspraak als je bedenkt dat vrede voor de Israëliërs ondenkbaar is zonder de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël.

Zelf geloof ik al jaren niet meer in vrede tussen Israël en de Palestijnen. Al is het maar omdat Aviv en Erdogan laten zien dat dit alleen mogelijk is zonder een enkele concessie te doen aan hun eigen voorwaarden. Niemand die, zoals Abraham, ook maar bereid is om een het kleinst denkbare offer te brengen.

Ik heb geen hoge pet op van Trump, maar in dit geval doet hij in ieder geval een ding goed. Hij doet iets onverwachts en zet daarmee de verhoudingen dusdanig op scherp dat hij de impasse per ongeluk weleens zou kunnen doorbreken. Mocht dit het geval zijn, dan zal hij (in navolging van Arafat, Perez en Rabin) niet alleen aanspraak maken op de nobelprijs voor de vrede, mogelijk dat hij hem ook nog krijgt. Zoals ook in je eigen werkomgeving de incapabele collega waar iedereen over klaagt door de directie beloond wordt voor die ene dag dat hij niet faalt.

Trump heeft van alle partijen in ieder geval het minste te verliezen. Alsof hij beheerder is van een hedgefund, probeert hij vooral uit eigen belang een verkiezingsbelofte te verzilveren. De rekening voor een mislukking schuift hij bij voorbaat door naar zijn opvolger. Een verhuizing van de ambassade van Tel Aviv duurt immers vier jaar. Dat is waarschijnlijk langer dan de lijdensweg die wij, de wereld, nog met de Amerikaanse Messias te gaan hebben.

 

Niels ®elen

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics