Vaatwasser

Hoewel mijn tafel, aanrecht en huiskamer anders doen vermoeden heb ik aan niets een grotere hekel dan aan chaos. Ik hou van geordend. Beter gezegd, ik hou ervan als de vaatwasser systematisch wordt ingeruimd.

Zodra vorken, messen en theelepeltjes door elkaar in de bestek bak belanden, krijg ik jeuk. Als de borden niet op grootte en op de juiste plaats staan, krijg ik uitslag. Glazen die rechts in het bovenrek belanden waar de kopjes horen, dragen er stante pede aan bij dat ik al mijn begrip voor de mensheid in het algemeen verlies.

Een vaatwasser inruimen is voor mij een optimalisatieprobleem dat doet denken aan het inpakken van een gezinsauto voor drie weken zomervakantie. Door na te denken over wat je waar wegzet, blijkt er meer in de vaatwasser te passen dan je eigenlijk voor mogelijk houdt.

De aanblik van zorgvuldig opgestelde legercohorten van afwas in de vaatwasmachine, schenkt me voldoening. De wetenschap dat het bestek buiten het bereik van de antiaanbaklaag van mijn pannen blijft, de gedachte aan het gemak waarmee ik de schone vaat zal afmarcheren naar servieskast, vervullen me met de overtuiging dat anderen bij het zien van deze strijdmacht zullen vragen naar mijn strategie.

De hoop op verlichting bij anderen, is ijdele hoop. Moeiteloos schuiven mijn kinderen en vriendin mijn uitleg en argumenten terzijde. Ze maken me belachelijk, lachen me uit en zien me als een werkloze Don Quichot. Een ambteloze edelman die bij gebrek aan windmolens eindelijk zijn nieuwe vijand heeft gevonden.

De ironie is dat in de ogen van deze onwetenden, deze ongelovigen de discussie mij in hun ogen automatisch tot zot maakt. Dit terwijl zij het natuurlijk zijn. Omdat je dwazen nu eenmaal hun gekte niet kunt verwijten, is het een self fulfilling prophecy. Een noodlot waar ik me inmiddels bij heb neergelegd. De vaatwasser is mijn territorium. Een klein dorpje dat dapper weerstand biedt tegen de chaos eromheen.

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

One comment

  • (Mw) Hans  

    Haha! Herkenbaar! Maar het toppunt van onbegrip en irritatie blijft toch wel messen met de punt omhoog in de afwasmachine

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics