Uurloon – Een open brief aan Joyce Roodnat

Lieve Joyce,

 

Als ik de koffie op het bureau van Arnon in het stedelijk serveer kijkt hij even om zich heen.

‘Officieel mag jij hier niet drinken.’

Als ik hem vraag of ik niet gewoon een beetje misbruik kan maken van zijn bekendheid, antwoordt hij:

‘Over het algemeen werkt dat best aardig,’ Grunberg praat zachtjes alsof er naast suppoosten ook nog een museum-Gestapo aanwezig zou kunnen zijn die met ons meeluistert, ‘maar ik ben zo heel even weg. Ik hoop dat je het geen bezwaar vindt om even op me te wachten.’

Terwijl Arnon een tasje pakt en vertrekt, ga ik zitten. Ik ken mijn plek Joyce en daarom laat ik “James” de mooie Vitra stoel van de schrijver onaangeroerd en kies voor het houten exemplaar naast zijn bureau.

‘Bent u ook een performer?’ Als ik opkijk uit Isaac Babels Rode Ruiters zie ik een tengere oude man staan.

‘Nee, ik ben niet meer dan een bekende van de performer.’

‘Is de performer er niet?’

Hoewel de ruimte verder leeg is Joyce en de vraag daarmee in feite retorisch is, dwingt de blik van de man me tot een antwoord.

‘Hij is even weg, maar hij heeft beloofd om zo weer terug te komen.’

‘Waar is hij heen dan?’ De man drukt een ticket onder mijn ogen dat hij stevig omklemt met zijn vingers. Het entreebewijs is een aandeel Grunberg begrijp ik. En aandeelhouders hebben rechten.

‘Ik weet het niet.’ Lieg ik beleefd en probeer verder te lezen. Ondertussen hebben meerdere mensen zich achter de man verzameld Joyce. Mensen die me aankijken alsof ik een slechte vervalsing van Arnon ben met als enige overeenkomst een bril.

Een patiënte van ongeveer mijn leeftijd passeert de boze aandeelhouder.

‘Weet u waar de mensendokter is?’  Voor haar is zaal één van het stedelijk een wachtkamer en haar toegangsbewijs blijkbaar een nummer uit een volgnummersysteem.

‘U bent vast zo aan de beurt.’ Stel ik haar gerust en besluit om dit kunstwerk te verlaten Joyce. Mijn plaats sta ik af aan de nieuwe leiders en tegelijk hooggeëerd publiek. Mensen die, nu ze met hun entreebewijzen het uurloon van de performer betalen, hem ook mogen wijzen op de plicht om tijdens kantooruren aanwezig te zijn.

 

Liefs

Niels

 

Niels ®elen

 

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics