Uit de hoogte

Kaunertalergletscher – Tirol

865 meter. Staand op de pedalen danst mijn fiets tussen mijn benen heen en weer. Mijn handen omklemmen de remgrepen op het stuur zoals je een koe bij de horens vat. Naast de weg stort het water zich wild en rusteloos omlaag op zoek naar ontspanning in een rivier of meer in het dal.

1234 meter. Het asfalt neuriet onder mijn banden. In de verte reflecteert de zon op de toppen van de gletsjer. Ik zweet smeltwater dat langzaam langs mijn hoofd en armen omlaag loopt. De runderen hier hebben geen oog meer voor de toeristen die passeren en grazen onverstoorbaar verder.

1554 meter. Uit het niets doemt de stuwdam voor me op, een machtige reus die met zijn armen over elkaar op me neerkijkt. Luidkeels aangemoedigd door krekels, laat ik me niet door hem imponeren, ik schakel een tandje lichter en val aan.

1772 meter. Klimmen is geduldig durven afzien. Het is een afvalrace van haarspeldbochten die de thermiek vormen die je tergend langzaam naar het hoogste punt laat stijgen. De top waar je je aan de andere kant uitgewoond omlaag stort naar de voet van de volgende beklimming.

1950 meter. De ijler wordende lucht knijpt, met elke meter hoogt die ik win, mijn strot een stukje verder dicht. Mijn zilte kop is een nektarkelk geworden waar vliegen zich aan tegoed doen. Mijn banden klampen zich vast aan het asfalt, zwalkend als dronken slakken over een zoutspoor.

2055 meter. Mijn maag is een lege brandstoftank en probeert zich te redden met water en sportdrank. Geen repen die kleven aan hun wikkels of bananen meer. Ik heb honger als een beer, net wakker uit zijn winterslaap.

2300 meter. Voor de bomen langs de weg is de koers allang voorbij. Wispelturig blaast de wind, de enige overgebleven toeschouwer, me nu weer terug dan weer omhoog.

2376 meter. Ik ben erin getrapt. In de val gelokt door de krekels die me nooit aangemoedigd hebben, slechts beschimpten. Ik trek een jasje aan, keer om en vlucht anoniem het dal in.

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics