Trainen met… Tom Dumoulin, de Centurion

Dumoulin wint de Giro

‘Wat heb je eigenlijk echt allemaal met Jos geappt?’ Voordat Tom een kans krijgt om te antwoorden demarreer ik naar de volgende vraag. ‘Moest hij een richttijd voor je neerzetten omdat je concurrenten achter je zouden starten? Wist je trouwens dat bronnen rondom Quintana melden dat het hem voor de tijdrit dun door de broek liep? Dat de haai zijn tanden stuk gebeten heeft op jouw dijen die als molenstenen om zijn nek hingen?’

‘Ik weet niet waar jij je bidon mee gevuld hebt, maar spraakwater heb je echt niet nodig hoor’, onderbreekt Tom me.

‘Sorry Tom, alles in mij tintelt. Ik geloofde er na de afgelopen dagen eigenlijk niet meer in. Wij Nederlanders hadden de huid van de beer maar weer eens verkocht voordat hij geschoten is.’

‘Stel je niet zo aan.’

‘Besef je wel dat jij sinds gisteren de vader bent van een compleet nieuwe generatie wielrennertjes?’ Als een ADHD’er die zijn Ritalin niet ingenomen heeft, lul ik tegen een relaxte Dumoulin aan. ‘Vanmorgen reden ze voor me, die kereltjes voorovergebogen over hun stuur, met rood aangelopen hoofden stampend op de pedalen van hun jongensfietsen om mij voor te blijven, Tom.’

‘Het was een zware bevalling.’ De donkere ogen van Dumoulin fonkelen. ‘Maar na de morning sickness in de etappe over de Stelvio bekijk ik alles nu vanaf mijn roze wolk. Heb je het gezien?’

‘Gezien, gezien?!? Man, ik hing aan de buis, schreeuwde je omhoog alsof ik langs het parcours stond, behalve de tijdrit van gisteren.’

‘Je hebt gisteren niet gekeken?’

‘Nee, ik zat bij de opera, niet die over jou trouwens. Het was een opluchting omdat ik niet durfde te gaan kijken. Ik was bang. Bang dat Pinot na zijn sterke optredens en die etappezege zich mentaal zo opgeladen had dat hij je voor zou blijven, dat jij degene was die in de laatste twee bergritten een mentaal tikkie had gehad en dat de koek een beetje op was.’

‘Liep je toen je klein was ook altijd weg als de film te spannend werd?’ De Vlinder van Maastricht steekt me als een bij.

‘De honderste Giro, Tom,’ antwoord ik plechtig, ‘van alle legioenen die deze veldtocht volbrachten, ga jij de boeken in als de Centurion.’

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics