Trainen met: Luke Rowe

Luke Rowe, Team Sky, Omloop het Nieuwsblad

De koude lucht snijdt als een scheermes door mijn longen, mijn benen schreeuwen, mijn handen knijpen in het stuur en trekken eraan alsof het nog kromgebogen moet worden. Op de Hel van Leersum hing ik al aan het elastiek. Even verderop boven aan het Bosbad moest ik een gaatje dichtrijden en op de Amerongse kon ik op zijn best nog bij Luke aanklampen zodat het gat beperkt bleef en ik het in de afdaling weer dicht kon rijden, maar rust krijg ik niet.

Op de weg naar Rhenen kijkt Rowe zenuwachtig achterom, met een blik alsof ik hem probeer te flikken.

‘Take over man!’ bijt hij me toe. Woorden die hij kracht bijzet met het bekende gebaar van zijn rechter elleboog.

‘I can’t!’ prevel ik onhoorbaar terwijl ik zie hoe Luke naar links uitwijkt en zijn benen stilhoudt waardoor ik automatisch met mijn neus in de wind kom te zitten. De hele Defensieweg laat hij me op kop sleuren. Zodra het tempo ook maar iets terugvalt, scheldt hij me de huid vol.

‘Slavendrijver, je bent een godvergeten prof die al duizenden kilometers in de benen en dan sloop je mij in mijn eerste buitenrit?’

‘Come again, I don’t understand a word of Dutch, mate.’

‘Never mind’, hijg ik met een moedeloze blik, terwijl ik de kop afgeef aan de gestreste Welshman. Welgeteld drie trappen zet hij me uit de wind om daarna weer geïrriteerd om te kijken. We draaien rechtsaf de Grebbeberg op, geen lange klim maar wel eentje waarin je vanaf de voet even tempo moet houden om daarna aan een stuk door te versnellen tot aan het militaire ereveld. Met zijn wijsvinger maakt hij het gebaar dat we moeten ronddraaien, maar ik schud mijn hoofd.

‘What the fuck is your problem, man?’

‘Sorry Luke,’ begin ik voorzichtig, ‘but during winter I lived liked Jan Ullrich.’

‘Which means?’

‘Trained too little, ate too much.’

 

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics