Toeval

‘Ik verzeker u dat het Nationaal Republikeinse Leger niet bestaat’, betoogt journalist Joelia Latynina in de Novaja Gazeta na de aanslag waarbij de dochter van ultranationalist Aleksandr Doegin onlangs omkwam. Hoewel de naar Oekraïne gevluchte oud parlementariër Ponomariov zegt foto’s gezien te hebben die alleen gemaakt kunnen zijn door de daders, veegt de FSB de optie van Russische rebellen als schuldigen van tafel. ‘Onzin’, vinden ze en wijzen in plaats daarvan naar de Oekraïense Natalia Vovk. 

Op patrouille in Afghaanse dorpjes, speelde ik weleens een spelletje met groepjes kinderen. In de paar woordjes Pashtu die de tolken mij leerden, stelde ik ze simpele vragen. ‘Zma noem ste dey? Plaar tjeerti dey? Moor tjeerti dey?’ Hoe heet je? Waar is papa? Waar is mama ?

Lachend wees ieder kind een plek aan: een akker bij het dorp, de rivier, de stad of de quala’s waar ze woonden. 

Als ik ze vervolgens overviel met de vraag: ‘Talib tjeerti dey?’ wezen alle vingers dezelfde kant op. Een melding die door onze eigen inlichtingendienst steevast als onzin werd afgedaan. De hinderlaag die daarop volgde; toeval. 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics