Te Laat

Gemeentehuis van Zeist

De eerste slag van de kerkklok in het centrum van Zeist, volgt steevast enkele momenten na die van het gemeentehuis. Alsof de klok van het gemeentehuis de beiaardier wakker laat schrikken. Vanuit mijn bed wacht ik er ’s morgens op, omdat ik de kerkklok volgend net twee tellen langer kan blijven liggen.

Twee tellen is ongeveer de tijd die de Aziatische toeristen op rondreis door Europa op het plein mogen stilstaan. Even naar adem happen, een foto en dan snel verder naar de Dom, de Kinderdijk, de wallen en de pier.

Het is dezelfde bus die ik tegenkwam, op de Dalsnibba en de Trollstigen in Noorwegen. Op de Mont Ventoux, bij de Eiffeltoren of Casa Mila in Barcelona. Bussen vol met mensen die nauwgezet de wereld vastleggen door het oog van een digitale camera. Hun iPhones leunend op selfiesticks.

Bio-industrie voor vakantiegangers

Een paar wekenlang zitten ze opeengepakt in de bussen van touroperators. Zijn ze vrijwillig een onderdeel van de bio-industrie voor vakantiegangers. Ontelbare foto’s schietend als bewijsmateriaal, vinken ze de wereldwonderen van hun bucketlistjes af.

Eindelijk thuisgekomen, downloaden ze een reconstructie van hun reis op hun laptops. Hun foto’s in een presentatie op Google maps, een stomme film omdat het daadwerkelijke verhaal ontbreekt.

Net als de klok achter het gemeentehuis van Zeist, schrikken ze net te laat wakker. Als hun reis voorbij is, realiseren ze zich pas dat geen van de beelden op hun geheugenkaarten ook daadwerkelijk op hun netvlies gebrand is. Net te laat komen ze erachter wat ze allemaal echt hadden kunnen zien.

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics