Lieve Hilmar,
‘De somberte zet me soms zo klem dat ik geen bomen meer zie, maar mogelijkheden tot verhanging’, zegt Heleen van Royen als inleiding op haar expositie ‘Selfmade’ Hoewel ik, zonder het zien van de expositie mijn oordeel al klaar had, besloot ik haar met deze uitspraak het voordeel van de twijfel te geven. Niet zozeer omdat de uitspraak indruk op me maakte, geenszins zelfs, maar omdat ik vind dat ieder weldenkend mens met enige regelmaat een zelfmoord zou moeten overwegen.
Heleen lijkt me niet het type dat zelfmoord pleegt. Met elke foto die ze maakt probeert ze zichzelf vast te leggen zonder ouder te hoeven worden. Wat aanvankelijk lijkt op een vorm van ultieme hedonistische zelfverheerlijking, lijkt eerder een diepgewortelde angst voor de dood. Een angst waarvoor ze vlucht naar jonge minnaars, die ze vastlegt op de ‘tamponfoto’ en in enkele spermashots als ultiem bewijs van haar vruchtbaarheid en daarmee haar meerwaarde voor de maatschappij.
Veel militairen zullen het niet toegeven, maar het gevoel van vers zaad over je lichaam vormt, na een gevaarlijke patrouille, een bijzondere opluchting. Het is een onmiskenbaar bewijs van leven na de confrontatie met de dood. Om diezelfde reden houdt Heleen blijkbaar van zaad, maar weet ze niet wat liefde is, zoals Daniël in Wolkers’ roman Een roos van vlees uit angst voor de dood niet in staat is om wezenlijk contact te leggen of liefde te geven.
Op mijn gemak bladerde ik in de boekwinkel door de selfies van Heleen en stelde vast dat ze weliswaar alles toont, maar zich niet wezenlijk bloot geeft, Hilmar. De kwetsbaarheid ontbreekt. Hoe anders was dit op de foto’s van Claire Felicie die ik onlangs in de Amstel Gallery zag. In haar reportage ‘Here are the young men’ heeft ze per persoon slechts drie foto’s nodig om je echt te raken. Een van voor de uitzending, een van tijdens en een van erna. Het is een expositie die zich in een oogopslag laat overzien, maar waar je uren naar kunt kijken.
Tot gauw,
Niels