Schoolreisje

In september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf. Doneren voor dit goede doel via deze link of onderaan dit blog.

Zaterdag 27 augustus 2022

Het pleintje voor gebouw 51A is nog nagenoeg leeg. Alleen het busje van Freddy staat voor de ingang geparkeerd. In de donkere gang, loop ik intuïtief door tot de plek waar het licht via een openstaande deur op de vloer valt. In het midden van het lokaal dat ik binnenstap, staat een enorme zwarte tas. Een big shopper op wieltjes na een flinke anabolen kuur.

‘De andere fietskoffers moeten nog in elkaar gezet worden’, Freddy wijst naar de stapel langwerpige dozen tegen de achterwand. 

Ik knik, trek samen met Freddy een doos open en begin te bouwen. Niet volgens de handleiding die naast ons op de grond is gevallen, maar simpelweg door zijn steroïde broer te kopiëren.

Vanuit de gang klinkt het ratelen van derailleurs en langzaam maar zeker druppelen ook de anderen binnen. De “hoe gaat het’s?” klappen op schouders, het nieuws en weersverwachting van Sarajevo en omgeving weerkaatsen hol tegen de muren van het gebouw dat in een grijs verleden dienst deed als leslocatie. 

‘Voor wie wil,’ hoor ik iemand roepen, ‘heb ik koffie en koeken meegenomen.’

De geur van hun oploskoffie, die met de achterkant van een pen door plastic bekertjes geroerd wordt, verdringt die van het vocht dat zich in de houten kozijnen en voegen gezogen heeft. 

Geduldig kijken ze het “hoe en wat” bij Freddy en mij af. Wachten tot er ruimte ontstaat en op het moment dat ze ons als ervaringsdeskundigen kunnen gebruiken voor het inpakken van hun eigen fiets. 

Over een week vliegen we naar Bosnië. Een tocht waar we een bijna een jaar lang naartoe werkten. In het lokaal waar we onze fietsen, die over de weg gaan, vandaag achterlaten hangt een vreemde nervositeit. De zenuwachtigheid van vroeger op school. Van in de klas met je vriendjes wachten op de bus voor het schoolreisje. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics