Proloog Snot voor de ogen

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf

Zaterdag 1 januari

Ondanks het vuurwerkverbod fluiten buiten al zeker een uur lang de vuurpijlen de lucht in. Vanachter het raam in de woonkamer, zie ik hoe ze in groene, rode, zilveren en gouden fonteinen op grote hoogte uit elkaar spatten.

-Morgenochtend wordt er gefietst- besluit ik. Het enige wat nog tussen mij, mijn goede voornemens en het zonder enige twijfel mooiste wielerseizoen ooit in staat, zijn vier oliebollen en een fles champagne. 

De fles champagne blijft dicht. Herkauwend op een met poedersuiker ondergesneeuwde oliebol, proef ik niets en een half uur later slof ik met een tandenborstel in mijn mond naar boven. Mijn ogen zijn waterig en voelen opgezwollen, maar dat zal morgen wel over zijn. Ik snurk. Harder dan normaal waardoor Cristel me gedurende de nacht een paar keer voorzichtig op mijn zij duwt. Het enige wat ik zelf merk, is dat mijn neus verstopt is. Mijn keel wordt steeds droger en voelt ruw aan.

Beneden op tafel liggen de vier overgebleven oliebollen. Drie in de schaal en een, als een appel waaruit slechts een hap genomen is, op een gebaksschoteltje. Mijn moeder tipte me nog om oude oliebollen in plakjes te snijden, door een beetje eigeel met kaneel te halen en ze te bakken als een wentelteefje, maar ik heb geen trek. Mijn ademhaling klinkt als een die van een duiker op perslucht en is te traag en zwaar voor eten.

’Sorry,’ fluister ik zachtjes tegen mijn fiets, ‘ik had het ook liever anders gezien. Anders voorgesteld, maar je weet toch hoe dat gaat met goede voornemens. Kijk dan naar me. Je snapt toch ook wel dat het vandaag echt niet gaat lukken?’ Mijn fiets zwijgt. ‘Ik beloof,’ mijn hand glijdt teder over het zadel van mijn fiets als ik haar terugbreng naar de schuur, ‘dat ik het snel goed zal maken met je. Dan gaan we samen vlammen. Fietsen we anderen het snot, dat zich vannacht in mijn sinussen heeft opgehoopt, voor de ogen.’

Niels ®elen

Lees de voorgaande dagboekdelen hier.

Help mij en andere veteranen op deze tocht door de dagboekfragmenten te liken en delen. Een bijdrage leveren aan het blog en de tocht kan via deze link: Wounded Warriors Back 2 Bosnia

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics