Proloog – Oscar Freire

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf

Vrijdag 10 december 2021

Als ik de deur van mijn auto dichtgooi, glijdt mijn hand als automatisch mijn rechterjaszak in. Met twee treden tegelijk loop ik de trap op, voel links en nogmaals rechts. Precies op tijd vertrokken om zoals gewoonlijk net iets te laat te zijn, kom ik erachter dat mijn mondkapje waarschijnlijk nog op het aanrecht of de eettafel ligt. 

Ik trek de hals van mijn trui over mijn neus. 

‘Mondkapje’, leg ik staccato uit  en loop door naar de kleedkamer. Utus lacht, vorige week leende hij me nog een shirt omdat het mijne nog op het wasrek hing en toen ik na de tocht door Groesbeek bij mijn uitgever weg wilde rijden, rende die me achterna met een trui die nog op zijn bank lag. Terwijl ik me omkleed, steekt de hand van Utus door het gordijn. Aan zijn wijsvinger bungelt een wegwerpexemplaar. Een mondkapje van flinterdun papier. Vloeipapier, Rizzla rijstevloe dat we op de middelbare school gebruikten om in de pauzes een joint van te draaien. 

‘Inspiratie voor de lessen tekenen doe je op in het fietsenhok’, verklaarde mijn klasgenoot Tjerk ons gebruik, om vervolgens de tijd en dus de les te vergeten. 

Volgens Utus heb ik niet alleen een jaar de tijd om in vorm te raken, maar is dat ook nodig om iets van mijn militaire discipline terug te vinden. Schouderophalend vertel ik hem over Oscar Freire en dat er voor mij nog hoop is.

‘Oscar Freire, was een oud prof wielrenner die vergat om de leiderstrui van de Tirreno Adriatico aan te trekken. Die na een koers zijn fiets bij de finish liet staan en zelfs zijn fietsschoenen vergat in het hotel. Ondanks dat alles, werd Freire toch drie keer wereldkampioen.’

Niels ®elen

Lees de voorgaande dagboekdelen hier

Help mij en andere veteranen op deze tocht door de dagboekfragmenten te liken en delen. Een bijdrage leveren aan het blog en de tocht kan via deze link: Wounded Warriors Back 2 Bosnia

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics