Procentuele Toekenning Srebrenica Slachtoffers

Lang nadat Dutchbat III het slagveld had verlaten ging de strijd door. Leunstoel historici en deskundigen studeerden in de afgelopen vierentwintig jaar af op de feiten, beelden, verhalen en verklaringen. Ze voerden ons met analyses en meningen die de weg plaveiden voor rechtszaken over verantwoordelijkheid en de schuldvraag.

‘Het is goed dat er nu duidelijkheid is gekomen.’ Liet minister Ank Bijleveld -Schouten afgelopen vrijdag weten. Wel wil het kabinet benadrukken dat de militairen van Dutchbat in bijzonder moeilijke omstandigheden verkeerden. Daarnaast is het belangrijk om goed voor ogen te houden dat niet zij, maar de voormalige Bosnisch-Servische strijdkrachten de schuldigen zijn aan de genocide van juli 1995. Een uitspraak waar dan misschien geen woord van gelogen is, maar die vooral ook voorbij gaat aan het politieke proces rondom deze missie.

10%

Zelf begrijp ik niet welke duidelijkheid er nu ontstaan is. Nederland erkent voor tien procent verantwoordelijk te zijn voor de 350 mannen die zich op dat moment op de compound bevonden. Als je bedenkt dat er in het totaal bijna 8400 mannen omkwamen, dan zijn ‘wij’ voor 0,004% verantwoordelijk voor het totale debakel in de Moslim enclave.

 Dat de Fransen, die tijdens de val van Srebrenica leiding gaven aan de missie, enige verantwoordelijkheid dragen is volgens hun eigen onderzoek uitgesloten. Voor de aantijging dat Chirac de Bosniërs verteld zou hebben dat er zonder de toestemming van Parijs geen NAVO-luchtaanvallen plaats zouden vinden, ontbreekt het harde bewijs. Het was ook niet nodig, oordeelde Generaal Janvier. Hij gaf de vierhonderd Nederlanderse militairen opdracht om een blocking position in te richten en zo de Servische opmars te stoppen.

Dappere Galliërs

Een opdracht die de Nederlanders niet uitvoerden en waarvan de gevolgen inmiddels bekend zijn. Had een even grote Franse eenheid de enclave moeten beschermen, zo hekelde Janvier de Nederlandse opstelling, dan hadden de met zware tanks bewapende en numeriek in meerderheid zijnde Serven rechtsomkeert gemaakt voor de dappere Galliërs. 

Zij zouden hebben gevochten, liet Janvier weten, waarmee hij voor het gemak even voorbij ging aan de reden dat Chirac geen luchtsteun wilde inzetten: de gegijzelde Franse militairen die op strategische punten als menselijk schild gebruikt werden om de inzet van luchttroepen te voorkomen.

Terwijl politici, rechters en advocaten in etymologische termen soebatten over de schuldvraag, zie ik nabestaanden en militairen steeds verder wegzakken in de loopgraven van verdriet en onmacht. Over de eerste groep valt voor mij weinig zinnigs te zeggen, over die laatste des te meer.

Ik ken er een aantal, soldaten die al jarenlang de zware bepakking van de vertrekkende bussen met zich meeslepen. De jongens die wel voelen wat de politici en VN diplomaten zouden moeten voelen: verantwoordelijkheid. Militairen die, alsof zij en niet de politiek inderdaad verantwoordelijk geweest waren, eerherstel kregen middels een speldje voor op hun uniform. 

Het is een eenvoudig oordeel dat ik vanuit de luxe van mijn leunstoel kan vellen

Keer op keer voelen zij het verwijt. Steekt, zodra het woord Srebrenica valt, hun herinnerigsspeld een stuk dieper hun borst in. De getekende militairen die zich afvragen of ze niet beter… en elke dag weer denken, had ik maar… 

Als militair ben ik van mening dat je Karremans mag verwijten dat hij na vier keer vragen om luchtsteun geen ander plan gemaakt heeft, maar daar houdt het wat mij betreft op. Het is een eenvoudig oordeel dat ik vanuit de luxe van mijn leunstoel kan vellen, gebaseerd op een nog simpeler analyse:

Als deskundigen er na jarenlang onderzoek terwijl ze inmiddels alle kanten van het verhaal en de uitkomst kennen geen besluit kunnen nemen, hoe kun je dan van Dutchbat verwachten dat zij met een zeer beperkt en eenzijdig beeld in een paar dagen het juiste besluit zouden nemen? 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

One comment

  • Teun Baartman  

    Beste Niels
    De kern zit natuurlijk wel in de opdracht van Janvier en het feit dat wij die niet hebben uitgevoerd.
    Mijn leunstoel was S3 van de brigade tijdens de 3 Dutchbats.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics