Post vanuit Frankrijk deel VI: Hoogtepunt

N˚ 06                                                                                     Briançon 27 juli 2019

Lieve Cris,

Hoewel ik hem nog nooit met de fiets reed, zijn er weinig beklimmingen in de Alpen zo mooi als l’Izoard. Vanuit Guillestre slinger je kilometers lang door een vallei. Het stromende water van de Guil aan je rechterhand, verraadt dat het hier langzaam omhoog gaat. Pas als je de D902 richting Arvieux opdraait wordt het serieus. Met elke haarspeldbocht raak je verder van de aarde verwijderd en beland je in een haast apocalyptisch landschap.

Achter de Izoard ligt Briançon. Een grauwe en sombere stad waar ik je desalniettemin op een mooie dag mee naartoe neem. Vanuit het centrum wijs ik je dan de Forten op de omliggende bergtoppen aan. Ik vertel je dat deze vestingwerken, van de beroemde vestingbouwer Vauban, op de lijst van werelderfgoed staan en ze de Fransen ooit moesten beschermen tegen de Italianen. Dat Hannibal hier in de buurt ooit de Alpen over gestoken is en dat Briançon de hoogst gelegen stad van Europa is. 

 Licht smeltend door de zon, loods ik je door de teletijdmachine die toegang geeft tot Ville Vauban. Als we via de smalle steile straatjes boven komen, trek ik aan je arm omdat ik het witte gebouw alleen aan de rechterkant wil passeren. 

‘Wat is er?’ Vraag je en ik zal zeggen: ‘Niets.’ 

‘Ik zie het toch aan je…’ probeer je het terecht nogmaals. Maar ik glimlach slechts om wat ik wel denk, maar nooit zal zeggen. Om het enige feitje dat ik niet met je deel; de tekst die er boven de zware eikenhouten deur aan de andere kant van het gebouw geschreven staat.

Kus                  

Niels                

Lees hier deel V: Vergrijzing

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics