Platteland

Foto door Renée Meijeske ©

Foto door Renée Meijeske ©

Er wonen geen boeren meer op het platteland, daar heeft de bio-industrie wel voor gezorgd. De leegstand van oude boerderijen duurde tot het moment dat iemand de ruimte zag en daarin dook. Zoals een mensenmassa bij popconcerten zichzelf vacuüm trekt. De leegte die daardoor elders ontstaat, wordt door de mensen die de massa kunnen ontvluchten vanzelf, als de lucht die een koffiepak vult zodra je het opent.

Al eeuwenlang zoeken mensen hun geluk elders. De urbanisatie bereikt door het kleiner worden van de wereld en het groter worden van het ‘platteland’ een hoogtepunt. Mensen vanuit de hele wereld verruilden hun bestaan voor een onzekere zoektocht naar nieuw geluk. Steden worden wratten, verstikkende onooglijke gezwellen, maar voor de meeste bewoners (de mensen die er middenin zitten) is er geen uitweg.

Op zoek naar ruimte wordt het platteland door het nieuwe geld herontdekt. Oude idyllische woningen in een natuurlijke omgeving: rust, kippen op het erf, een hond die rent door de velden, de geur van gras in de zomer, kikkers in de avonden, een kiekendief en de wind die ruist door de bomen.

Langzaam maar zeker neemt de stad weer bezit van het platteland. Oude woningen die voor veel geld gerestaureerd worden door de mensen die terug willen naar de natuur, naar waar we thuis horen, die modieuze granen in compact brood eten als het ontbijt. Mensen die, net als hun huis, authentiek zijn aan de buitenzijde maar van binnen niet kunnen leven zonder de luxe van nu. Mensen die hun ware aard proberen te verbergen maar zich bloot geven zoals op het erf geparkeerde auto’s veel verraden over de aanwezigheid van een eventuele boer.

 

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics