Onverenigbaar

Er zijn twee redenen waarom ik al sinds 1995 geloof in een Europese Defensie Gemeenschap (EDG). Enerzijds denk ik dat militair materieel (straaljagers, schepen, enz.) te duur zal worden voor een land als Nederland. Anderzijds omdat ik geloof in ‘eenheid van inspanning.’ Toch is de EDG een utopie die haar bevestiging al vindt in de samenwerking van twee van die achtentwintig EU-lidstaten; het Duitse/Nederlandse legerkorps.

Het zijn, in tegenstelling tot de national caveats, geen onoverkomenlijke problemen. Die gaan schuil in de onmogelijkheid om een Europees leger op missie te sturen zonder de expliciete politieke toestemming van elk land dat militairen ter beschikking stelt. Wat ontbreekt, is iemand met het mandaat om zo’n binationale eenheid in te kunnen zetten. Hoewel ik het antwoord voor het legerkorps niet heb, ligt dit voor een Europees leger in handen van het Europees Parlement.

Voor Henk en Ingrid zijn er weinig redenen om géén EDG te willen. Hoewel Europa in hun ogen vooral een blok aan het been van de zelfstandigheid is, een fonds is voor de arme Grieken en andere profiterende lidstaten. Ze ervan overtuigd zijn dat de Euro minder waard is dan een gulden, is de EDG koren op de molen van de opportunist. De man die meer wil voor minder geld, ziet in de EDG voor het eerst de positieve kant van een eenhoofdige leiding.

Terug in de gouden eeuw

Hij ziet achtentwintig landen die, nu de tektonische platen van de macht nogal onrustig schuiven, hun militaire krachten bundelen. Een Europa dat ook Nederland in één klap weer groot maakt. Terug in de gouden eeuw gaan we (als militaire macht waar niet mee te spotten valt): de handelsoorlog aan met Amerika, winnen we de Britten terug, en denkt Poetin wel twee keer na voor hij zijn geheime dienst weer op vakantie stuurt in het Westen.

De ironie is dat terwijl een Europees leger de economische unie zou kunnen redden, juist dit voor de politiek een taboe is. Getraumatiseerd door de Romeinse legioenen, de Fransen, het Ottomaanse rijk en de Duitsers koesteren politieke leiders diep van binnen angst. De angst om de zwaar bevochten militaire autonomie op te geven, waardoor Europa voorlopig onverenigbaar blijft.

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics