Make love…

Sarajevo – Bugojno – Konjic Woensdag 29 Juni 2022

Tussen de lege chipszakken, bierflesjes en gebruikte condooms door loop ik de Bobsleebaan van Sarajevo in. De baan is in verval, maar is een plek waar de jeugd in de weekenden samenkomt om te vluchten van hun ouders. De felgekleurde graffiti’s zijn moderne muurschilderingen waarmee ze hun dromen en protest tegen de oorlog weergeven. Make love…

Buiten Sarajevo verdwijnt de oorlog langzaam maar zeker uit beeld. Daar moet je het verloop ervan kennen om hem nog te zien. De bruggen die weer hersteld zijn, de minaret van de moskee Ahmici niet meer als een omgevallen raket op de grond ligt maar overeind staat. Soms vang ik tussen de bomen een glimp op van een vervallen huis. Dan rijd je langs een verkeersbord met vijf kogelgaten waarvan het hier niet de moeite is om het te vervangen. Het doet nog steeds wat het moet doen, je waarschuwen voor vallend gesteente. 

Net buiten Bugojno zoeken Freddy en ik tegen het einde van de dag naar de oude villa van Tito. De status van de oude maarschalk blijkt gedegenereerd tot minder dan een ruïne. Condooms, bierflessen en chipszakken liggen er niet. Voor de ingang van de datsja ligt een zwerfhond. Een herder die lijkt te waken tot zijn baasje weer thuis komt. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics