Lieve Mama – naakt

N˚ 95                                                                                                         Zeist  30-07-2021

Lieve Mama,

‘Kan iemand me vertellen wat het nut is van een naaktslak.’ Hoor ik op de radio een moestuineigenaar klagen. Nu de eikenhoutenprocessierups door gif, het wegbranden van nesten en het lokken van koolmeesjes verdwenen lijkt, liggen onze tuinen dit jaar vol met kruipende snottebellen. Waar luisteraars met tips komen om ze te bestrijden, legt een bioloog ons uit dat de natte zomer een zegen is voor de stofzuigers van de tuin. Slakken ruimen alles op wat dood is. 

Korrels, azijn, gebroken eierschalen rond je planten, zout (waar ze een pijnlijk trage dood van sterven), planten die stinken omdat slakken goed kunnen ruiken of een schoteltje bier. Tips die de trage opmars van de slak moeten stuiten. Of het ook daadwerkelijk helpt, kon geen van de luisteraars bevestigen. Bovendien vrees ik dat het schoteltje bier geen goedkeuring van papa krijgt die dit als misdadige verspilling zou bestempelen. Dat niet iedereen in wondermiddelen gelooft, zie  ik onderweg naar Cristel bij een oudere man die de onderkruipsels uit zijn tuin verzamelde in een tot massagraf omgedoopte jampot.  

Zelf had ik er nog geen last van gehad. Totdat ik in het donker op mijn blote voeten over het tuinpad van Cristel naar de afvalbak liep. Een paar passen voor de schuur knapte er iets kouds en glibberigs onder de bal van mijn voet. Ik rilde even bij de ronduit smerige beleving van het koude slijm dat tussen mijn tenen door geperst werd. Alice, het buurmeisje uit Brielle aan wie ik mijn allereerste herinnering dank, zou ervan genoten hebben. Ik zie haar nog staan voor spinnenwebben waar ze tussen duim en wijsvinger een kruisspin uit viste en zijn achterlijf als een puist uitkneep. 

Liefs     

Niels    

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics