Lieve Mama 112 Knikkers

N˚ 112                                                                                           Zeist 28-09-2023

Lieve Mama,

Op mijn gasfornuis staat een waterketel op het punt om te gaan fluiten. Zelf drentel ik wat door de keuken, ruim de vaatwasser uit, voel of mijn brood al ontdooid is, scroll wat op mijn telefoon en luister naar de radio. Sinds de legalisering van online casino’s gaat het mis. Het aantal mensen dat door gokken in de problemen komt, rijst de pan uit en moet met een limiet aan banden worden gelegd.

Papa gokte niet; die speculeerde. Handelen in opties was volgens hem een vaardigheid. Een kwestie van op het juiste moment toeslaan om gouden bergen binnen te halen. Waar hij zag wat er te winnen viel, constateerde jij vooral wat er daadwerkelijk verloren ging. Zag je dat het juiste moment steevast na het hoogtepunt lag. Overtuigd van het feit dat het tij ten gunste zou keren, werden we vaak dieper het verlies in getrokken.

Zelf heb ik het gokken op het schoolplein van de lagere school afgeleerd. Juist in de pauzes nadat je een volle pot met knikkers had gewonnen, lag het verlies op de loer. Door het gevoel van vorm, de gedachte dat die dag mijn dag was, gaf ik toe aan de hebzucht. Het tij bleek vaak gekeerd. Geïrriteerd deed ik er alles aan om het verlies terug te winnen, knikkerde ik tot mijn zakken leeg waren om vervolgens op zoek te gaan naar iemand die bereid was om me een paar bonken of stuiters te lenen. Lenen van kinderen die zelf niet konden knikkeren, die het ook niet uitmaakte wie er won of verloor zolang je maar aan hun eisen van terugbetaling voldeed. Lafaards die zelden tot nooit een gokje waagden, maar glimlachend constateerden dat hun knikkerzak ook vandaag weer flink gegroeid was. 

Liefs     

Niels    

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics