Lieve mama 106 Neus

N˚ 106                                                                                           Zeist 06-07-2023

Lieve Mama,

            ‘Mieren zijn insecten. Insecten hebben zes poten en een driedelig lichaam. De kop, het borststuk en het achterlijf. Omdat spinnen acht poten hebben en hun lichaam maar uit twee delen bestaat, behoren ze dus niet tot insecten.’ Wat volgde was een oplepeling van standaard weetjes overgeschreven uit de boekjes over mieren die we samen in de bibliotheek uitgezocht hadden. ‘Mieren leven in kolonies waarin koninginnen eitjes leggen, mannetjes direct sterven na de voortplanting en werksters de rest doen. Zij zorgen voor de koningin en haar larven, melken de bladluizen en bouwen het nest. De nestbouwers worden vanwege hun enorme kaken ook soldaten genoemd, maar de kaken zijn eigenlijk bedoeld om te graven. Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?’

Afgelopen weekend herinnerde het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ me aan die spreekbeurt. De reportage ging over luizen, maar ik hoorde hoe mieren tienduizend jaar voor de mensheid de intensieve veeteelt uitvonden door de bladluizen die ze melken bijeen te drijven en soms zelfs ‘stallen’ voor ze te bouwen. Om slachtingen onder de kuddes te voorkomen wordt er wachtgelopen. Een beveiliging die de gaasvlieg als een wolf in schaapskleren omzeilt door zich te bedekken met de haartjes van de bladluis. Onzichtbaar voor mieren die met geur kijken. 

            Hoe vaak jij binnen een paar tellen spoorloos verdwenen spullen van mij terugvond durf ik niet te zeggen mama. ‘Gewoon op tafel, aan de kapstok,’ zuchtte je wijzend naar de plekken waar ze lagen. Na het aanhoren van mijn uitvluchten had je geen vragen. ‘Het zullen de kaboutertjes geweest zijn zeker’, haalde je je schouders op en wees me op het werkelijke probleem. Ik keek niet verder dan mijn neus lang was.

Liefs     

Niels    

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics