Leesbril

De bus brengt bij mij herinneringen boven aan opeengepakte mensen in dikke winterjassen. Ze laat me terugverlangen naar de geur van leren schooltassen op een koude natte wintermorgen. Nostalgie die plaats heeft gemaakt voor mensen die een plek bezetten in hun volledig eigen wereld. In de bus zitten geen mensen meer, maar oortjes, swipende vingers en ogen die naar een klein scherm staren. Een wereld die met de komst van mondkapjes een jaar nog beklemmender geworden is.  

Liever mijd ik tegenwoordig daarom de bus, maar een betere manier van reizen vanaf mijn huis naar het centrum van Utrecht is er niet. Elke vijf minuten stopt er eentje op nog geen honderd meter van mijn voordeur. Om volledig in deze omgeving op te gaan, zet ik thuis een grote koptelefoon op en zet op mijn telefoon de radio aan.

Bij het instappen zie ik dat de meeste mensen staan. Ze hangen in de lussen omdat ze niet bij de twee vreemden op de vier zits tête a tête willen zitten. Ik heb er geen bezwaar tegen vreemden of achteruit rijden, ga zitten en merk dat het geluid van mijn koptelefoon wegvalt. Een lege batterij verbreekt de bluetoothverbinding.

In mijn tas zoek ik naar een snoertje om mijn probleem op te lossen. Om ons heen staart de rest van de bus de leegte in. De twee vriendinnen wanen zich er veilig door. Ik hoor ze vertellen waarom nep leren broeken leuk zijn. Dat ze je kont strak trekken, liften zodat het nog heel wat lijkt terwijl het allang niet meer is wat het ooit was. Dat ze je het gevoel geven sexy te zijn, maar dat je kruis na een dag dragen naar een Komo vuilniszak ruikt en ook zo aanvoelt.

Ze lachen en gaan verder door te vertellen dat er thuis tegenwoordig op meerdere plekken leesbrillen liggen. In de keuken om recepten te kunnen lezen. In de woonkamer voor een boek, de Libelle of de Linda. En op het nachtkastje. Eerst lag daar een kapotte. Een met een afgebroken pootje. Een die scheef ging zitten en besloeg als ze op haar buik lag. Nu ligt er een nieuwe, Zonder bril is porno kijken op het scherm van haar telefoon niet meer te doen.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics