L’art pour l’art

27 Feb ’21 lockdown dag 72

Als wasgoed aan een drooglijn hingen onze tekeningen tegen de muur van het klaslokaal. Op een aantal tegen elkaar aangeschoven tafels waren de kleiwerkjes uitgestald en de reken-, en schrijfschriftjes lagen in keurige stapeltjes op de bureautjes.

Met mijn klamme kinderhand in die van mijn moeder, liep ik het klaslokaal binnen. Zou ze mijn werk kunnen aanwijzen? Zou ze mijn vingerafdrukken in de ingezakte geglazuurde theepot zien zitten of de streek van mijn penseel herkennen op het schilderwerk aan de muur. Zou ze mijn kunst net als op de vorige schoolavond weer absoluut het mooiste vinden. 

‘Het zou mooi zijn als het doek in een museum komt te hangen’, laat de conservator van het Van Gogh museum weten, ‘Vincent maakte schilderijen om met de mensen te delen.’ Ik niet, ik schilderde maar om twee redenen: de omhelzing en bewondering van mijn moeder. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics