Robin Hood

‘Het moet niet gekker worden!’ is in mijn Facebook-kring een prima management samenvatting van het commentaar onder het NOS Artikel over de arrestatie en vervolging van Jitse Akse die met de Koerdische YPG meevocht tegen de Syriërs. Op dezelfde manier als na de aanslagen in Parijs of de ramp met MH17, gaat het bericht viraal en poppen de meningen als paddenstoelen uit de grond.

Na het zwarte rouwlintje, ‘Je suis Charlie’ en ‘niet mijn Islam!’ roept de bevolking om ‘Justice voor Jitse.’

Justice voor Jitse is in mijn ogen precies de reden dat het OM de man moet vervolgen. In Afghanistan hadden we het er niet vaak over, maar ook ons optreden, de schoten die wij losten en de bommen die we gooiden werden door de Koninklijke Marechaussee onderzocht.

In de meeste gevallen merkte niemand daar iets van; wij waren daar op verzoek van de Afghaanse regering en beschikten dus over het recht om in voorkomende gevallen gepast geweld te gebruiken. Zelfverdediging of een vooraf gegeven en goedgekeurde missie waren voldoende reden om binnen een oogopslag het onderzoek af te kunnen ronden en verder te gaan met de orde van de dag.

De verontwaardiging ontstond pas op het moment dat het onderzoek langer duurde dan die oogopslag, als de Marechaussee een paar kritische vragen moest stellen om helder te krijgen hoe een gevecht was verlopen.

‘Het moet niet gekker worden, waag ik hier mijn leven en kan ik nog een paar kutvragen krijgen ook!’ Een begrijpelijke reactie, zoals je ook begrijpt dat een vader verhaal gaat halen bij pedofiel die zijn zoon of dochter heeft misbruikt, maar in een rechtstaat leggen we, via de rechter, verantwoording af aan de wetten om te voorkomen dat iedereen voor eigen rechter gaat spelen.

‘Met het omleggen van één IS’er red ik waarschijnlijk tientallen levens’, zo rechtvaardigt ook de ongekroonde Friese Robin Hood nuchter zijn steun aan de Koerdische leeuwen. Ik kan hem begrijpen en gun hem een eerlijk proces, maar als de publieke opinie bepalend gaat worden voor de rechtstaat, dan hoeft niemand bang te zijn voor stromen asielzoekers, terreuraanslagen of wat dan ook. De dictatuur van het volk en totale anarchie die ons wachten zijn angstaanjagender.

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics