Inktpatroon 84 Vogels

inktpatroon van nielsroelen.com

‘Opgepakt als illegale vreemdelingen,’ lees ik in NRC, ‘liggend op hun zij, de enkels bijeengebonden’. Een prachtig artikel, over 41 rendieren die niet aan geopolitiek doen. In december 2022 negeren de beesten de stopborden en steken nietsvermoedend vanuit Noorwegen de grens met Rusland over. Waar de dieren normaal gesproken opgehaald worden door hun eigenaar, besluit Rusland ze nu te gijzelen. Voor het vrijkopen van de dieren vragen ze een slordige vier miljoen aan het Noorse ministerie van landbouw. Van het respect van Rusland voor grenzen en natuur merkt Oekraïne weinig, maar de Russen onderbouwen het bedrag met ’schade aan de natuur’. Het hoefgeschraap van de rendieren heeft de bodemvegetatie van het Pasvik natuurreservaat aangetast. 

Of het losgeld betaald is, blijft onduidelijk, maar in februari worden de rendieren overgedragen aan hun eigenaar. Egil Kallianen twijfelt niet en maakt ‘worst en bont’ van zijn vee. Rendieren die geproefd hebben van het mos op de Russische oever zullen er de volgende winter terugkeren. Het spreekwoordelijke gras achter de heuvel. 

‘Alleen de vogels,’ zong het klein orkest, ‘vliegen van Oost naar West Berlijn, worden niet teruggefloten ook niet neergeschoten.’ Er dreigt een nieuwe muur waar zelfs dat niet meer vanzelfsprekend is. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics