inktpatroon 75 Pacifist

Geïnspireerd door “defensiespecialist” René van der Gijp die bij Vandaag inside begrip vroeg voor het standpunt van de Russen, betoogde Catherine Keyl dat de levering van F-16’s aan Oekraïne foute boel is. Beter is het als vrouwen en moeders moeten in opstand komen om een einde te maken aan de duizenden jonge mensenlevens die deze oorlog aan beide zijdes kost.

Je kunt niet tegen een einde aan een oorlog zijn, maar door te schrijven dat de Russen hun verlies nooit toe zullen geven, gevolgd door: ’En wij maar hoge prijzen voor energie betalen’, geeft Catherine schaamteloos toe dat het haar niet om mensenlevens, maar persoonlijke belangen gaat. 

Ik herinner me, na Uruzgan, nog een discussie in een kroeg. ‘Militairen zijn machtswellustelingen,’ werd mij de les gelezen, ‘mensen die genieten van geweld.’ 

Droog betoogde ik het tegengestelde. ‘Zodra het oorlog wordt, moeten wij aan het werk. Dan wagen we ons leven voor mensen zoals jij die vrijheid als vanzelfsprekend beschouwen. Een verstandig militair is pacifist.’ Bewust liet ik een korte stilte vallen en maakte oogcontact. ‘Iemand die als het moet ook bereid is de privileges van idioten te verdedigen.’

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

4 comments

 • Niels Roelen  

  Hey Frans, ik pas de naam even aan. Er zijn ook foto’s van die tijd waarin mensen de straat op gaan in de aanloop naar WO II: ‘Hitler cas not attacked us, so way attack Hitler.”

 • Frans  

  Helemaal mee eens Niels, alleen heet het programma VANDAAG Inside …. Rene zou (vanuit UK of VS) in 1942 waarschijnlijk ook gepleit hebben voor het stoppen van al dat geweld. Geef die Duitsers een paar landen in Europa, en ach die Joden, dat zal toch wel meevallen. Helaas en regelmatig gehoorde opmerking. Toen en nu.

 • Niels Roelen  

  sterker nog het is een kijk die aan populariteit wint.

 • Inga  

  Wat zeg je dat keurig en beheerst. Heb het niet gehoord/gezien maar voor mij zijn er een paar behoorlijk door het ijs gezakt… ongelooflijk dat dit gezegd wordt op Nederlandse tv ….

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics