Inktpatroon 69 Kindertekening

‘In een land waar een vader uit de ouderlijke macht wordt gezet omdat zijn kind een tekening tegen de oorlog maakte, is die straffeloosheid van Prigozjin – in ballingschap in een hotel in Minsk – niet te verdedigen.’ Laat hoogleraar Russische geschiedenis Hans van Koningsbrugge in het financieel dagblad weten. Het systeem in Rusland staat of valt volgens hem bij vrees. Angst is wat Rusland bijenkaar houdt. 

Toen wij vlak voor mijn vertrek naar Uruzgan via het journaal getuige waren van het begin van de slag om Chora, werd het stil naast mij op de bank. ’s Avonds in bed doorbrak Annelies haar zwijgen. Angstig keek ze opzij.

‘Als je moest kiezen tussen werk en gezin,’ vroeg ze, ‘wat kies je dan?’ 

Mijn keuze was glashelder, allang gemaakt. Nuchter antwoordde ik dat ze me de vraag alleen mocht stellen als ze wilde dat ik het antwoord ook waar moest maken. 

‘Waarom?’ Snikte ze, ‘het is jouw oorlog niet.’

‘Omdat ik hoop dat als ons land verandert in een plaats waar Mareine als meisje niet naar school mag, haar kindertekeningen een gevaar zijn, er ook mensen zijn die voor haar toekomst vechten.’

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics