Inktpatroon 66 Verrassing

Het opblazen van de Nova Kachova dam zal geen gevolgen hebben voor het lang verwachte Oekraïense offensief. ‘De dreiging van een damdoorbraak was al maanden evident,’  laat oud generaal De Kruif weten, ‘dus ik kan me bijna niet voorstellen dat Oekraïne daar in zijn militaire planning geen rekening mee heeft gehouden.’ Waar het langverwachte offensief wel plaats gaat vinden, is moeilijk te zeggen, maar het vingertje voor de mond in het filmpje van Oekraïne noemt hij veelzeggend. ‘Verrassing is cruciaal.’

Omdat de Taliban een Afghaans probleem was, koos ISAF ervoor om de Afghanen ook zoveel mogelijk verantwoordelijk te maken. Put an Afghan face on everything. Een adagium dat in Helmand toegepast werd door een lokale Mullah verantwoordelijk te maken voor de bescherming van de Kayaki-dam. In een land waar water goud waard is, maakten wij een man de baas van de kraan voor de provincies Helmand en Kandahar. Werd de Mullah ineens een heel machtige man in heel Zuid Afghanistan. De gewapende opstand van andere daardoor nauwelijks een verrassing.

Een Oekraïens offensief door het ondergelopen gebied zou een stunt zijn. De kans erop nihil, maar Zelensky verrast ons vaker. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics