Inktpatroon 64 Verantwoordelijk

‘De Russen blijven menselijk vlees oplepelen,’ laat sergeant Petrotsja persbureau AFP weten, ‘mannen over wie ze niet meer denken als mensen, maar als munitie.’

Het zijn vooral slecht bewapende ex-gedetineerden die massaal de dood vinden en door Prigozjin als lokaas op de Oekraïense loopgraven afgestuurd worden. Dat de verovering van de stad Bachmoet, met naar schatting 20.000 gesneuvelde Russische soldaten zo’n vijf keer hoger ligt dan noodzakelijk was, ligt overigens niet aan hem. De Wagnerbaas schuift de verantwoordelijkheid voor het hedendaagse Verdun wegens gebrek aan ondersteuning af op het Kremlin. 

Voor de eerste fase van operatie Spin Ghar maakte de medisch officier een inschatting van het aantal slachtoffers. Het aantal lag met, als ik het goed herinner, drie gewonden en een dode per dag te hoog. Hoewel ik niet geloofde dat er een plan zonder risico’s mogelijk was, wachtten wij op patrouille basis Poentjak op een beter plan. Vanaf de wachttoren staarde ik naar de Baluchivallei en moest denken aan Eisenhower. Zijn grootste zorg was het aantal jongens dat op D-Day zou sneuvelen en dus schreef hij een notitie. Een kort briefje waarin hij alle verantwoordelijkheid van een mislukking op zich nam.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics