Inktpatroon 59 Marketing

Om voorbereid te zijn op het Oekraïense voorjaarsoffensief, hebben de Russen sinds januari honderden kilometers aan loopgraven aangelegd. ‘Het hele front ligt nu dicht’, schrijft de Volkskrant boven de satellietfoto’s van de ‘Gekartelde littekens’ in het landschap.

Ook genie-officier Carel Sellmeijer zou het zo doen, omdat één loopgraaf geen loopgraaf is. De elkaar opvolgende gangenstelsels, waarachter zich ook nog een antitankgracht bevindt, zijn noodzakelijk voor het opbouwen van een goede verdediging. Wat overste Sellmeijer niet begrijpt is dat ook voorbij de grens, in Rusland zelf, nog loopgraven aangelegd zijn. De logica ontbreekt: ‘Oekraïne is echt niet van plan om Rusland binnen te vallen’.

De Nederlandse missie naar Uruzgan werd door de politiek destijds verkocht als een wederopbouwmissie. Jaren na de val van het kabinet Balkenende IV en onze terugkeer uit Uruzgan, moest minister Hennis van defensie toegeven dat wederopbouw niet het hoofddoel was. Als exportland pur sang vochten we voor het aanschuiven van een stoeltje bij de G20 en de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris generaal van de NAVO. Om burgers te overtuigen van het nut tot oorlogsvoering, kan een beetje marketing nooit kwaad. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics