Inktpatroon 59 Lek

‘Duizenden, zo niet tienduizenden Amerikanen hebben de hoogste bevoegdheid voor het inzien van vertrouwelijke inlichtingen’, verklaren Amerikaanse defensie-ambtenaren het lekken van geheime informatie over de Oekraïne oorlog tegen de New York times. ‘Ben je eenmaal bevoegd verklaard, dan mag je in feite alles’.

Jack Teixeira, een 21 jarige reservist en gamer, mocht alles. De documenten die hij mee naar huis smokkelde, deelde hij in een online community om in chatgroepen te informeren en imponeren. ‘De opschepper die wil laten zien hoe ingewijd hij wel niet is’, noemde een wetenschapper van het Johns Hopkins instituut hem. 

Toen BNR-nieuwsradio in de zomer van 2007 een hogere officier interviewde, wees hij trots op de geboekte vooruitgang. En passant liet hij weten dat er in het najaar een grote operatie in de Baluchi-vallei zou plaatsvinden. Hoewel het bericht direct nadat het live op de Nederlandse radio te horen was, van het internet verwijderd werd zoals alleen inlichtingendiensten dat kunnen, onderschepten we op patrouille basis Poentjak een uurtje later een ICOM-bericht van de Taliban:

’Nederland denkt dat ze de Baluchi-vallei schoon kunnen vegen, maar dan hebben ze niet op ons gerekend.’

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics