Inktpatroon 53 Lessons Learned

Inktpatroon 53

‘Wij moeten niet alleen onze tegenstander begrijpen, maar onze tegenstander moet ook ons begrijpen’, concludeert het HCSS na een jaar oorlog in Oekraïne. Ondanks de maandenlange voorbereiding was de Russische invasie voor ons een verrassing. Zoals Poetin verbaasd was over de felle reactie van het Westen. 

Elkaar begrijpen is eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Er is niet veel meer voor nodig dan te doen wat je zegt en te zeggen wat je doet. Dat het Westen erop vertrouwde dat Poetin zijn oorlogstaal niet in daden zou omzetten is (na de aangekondigde invallen op de Krim, Zuid Ossetië, Abchazië en het neerhalen van de MH-17) daarom ronduit naïef. Dat hij onze reactie niet verwacht had, is (na keer op keer ferme taal zonder serieuze gevolgen) dus begrijpelijk.

‘Put your money where your mouth is’, is de belangrijkste les die een jaar Oekraïne ons moet leren. Of we die les durven te leren betwijfel ik. Onze democratische moraal dicteert vrede en diplomatie. Je moet alles doen om oorlogen te voorkomen. Soms moet je daarvoor laten zien dat je bereidt en in staat bent hem zonder enige beperking aan te gaan. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics