Inktpatroon 52 Tanks

Als de overste Alexander nog op de middelbare school zit en uit het raam kijkt, ziet hij hoe de tanks van de Bernhardkazerne de stoepranden vermorzelen en de putdeksels uit de straat rijden. Vanaf dat moment wil hij nog maar een ding: tanks, tanks, tanks, tanks. 

Voor de meeste mensen, waaronder Rutten, is elk militair voertuig dat visueel vervreemd is van een gewone personenauto al snel een tank. Om dat beeld bij te stellen, vertaalt Mart de Kruif de militaire definitie op radio1 in Jip-en-Janneketaal. 

Stiekem hanteer ik sinds het halen van mijn tankrijbewijs en weet dat bijna niets je in een tank tegenhoudt de definitie van mijn wachtmeester Oesterholt: God’s eigen voertuig.

‘Om het gevecht op de grond te winnen, zijn tanks onmisbaar’, legt Mart op de radio uit. Alle Leopard II tanks die Nederland ooit in de bewapening had, zijn afgestoten. Bij gebrek aan geloof in een oorlog heeft Nederland (lees Rutten) ze voor een habbekrats aan de Finnen verkocht. Nu de oorlog in Oekraïne in een beslissende fase belandt, kunnen wij het belangrijkste wat Zelensky nodig heeft niet leveren: tanks, tanks, tanks, tanks. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

3 comments

 • Niels Roelen  

  Over psychologische oorlogsvoering, zou een expert moeten oordelen. Lastig kwestie omdat ook dat weer een reactie oplevert en we niet weten hoe de Russische bevolking echt tegen de oorlog aankijkt en welk rol angst daar speelt. Angst is een sterk element in psychologie, in directe vorm vaak sterker dan verlangen.

 • leo groenewegen  

  fout ??
  laat mij weten of idee voor de psych . oorlogsvoering ontvangen is .
  Overlopen van soldaten en officieren belonen .
  naast wapens een onvermoed sterk psych wapen wat hier tegen te doen . russen meer geld bieden aan eigen troepen ?
  EU is toch een softpower !
  geld genoeg .
  10.000 soldaten die overlopen kosten 120M en 1500 officiieren 30M.
  groet ,
  leo groenewegen

 • leo groenewegen  

  beste niels , las vanochtend je mening over tanks voor Oekraine .
  We hebben gemeen dat ik bij het 41ste tankbataljon diende met centurions .
  ook in de zomer van 1961 toen bij checkpoint charlie us tegen russchische tanks stonden.
  het 41ste was de eerste met infra rood optiek .in bergen hohne .
  Oekraine . Alles wat het leger daar kan gebruiken moeten we er heen sturen.
  Maar over psychologische oorlogsvoering geen woord .
  Mijn idee.
  Oekrainse vliegtuigen droppen boven de russchische linies pamfletten .ook wat bij wit rusland .bieden elke soldaat die overloopt 12.000 euro en elke officier 20.000 .
  met tekst dat je toch niet gaat vechten voor lui die bij de kachel zitten , generaals die alle noodzakelijke uitrusting gestolen hebben , slechte medische voorzieningen enz .
  10.000 soldaten lopen over , 1500 officieren mogelijk nog veel meer .
  wantrouwen gevechtskracht chaos . in ww2 verspreiden de russen folders over de duitse linies .alleen van de beloofde goede behandeling kwam niets terecht en werkte dit nauwelijks .

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics