Inktpatroon 49 Risico

‘Je laadt de munitie, je duimt en je hoopt dat het wordt afgevuurd. Dus dat het niet ontploft in je gezicht. Of, wanneer het landt, dat het wel ontploft. Het Russische leger moet nu een keuze maken welke risico’s het bereid is te nemen.’

Sinds het begin van de oorlog, vuurt Rusland zo’n 20.000 granaten per dag af. Nu de strijd langer duurt dan verwacht, kampt Moskou met een tekort. De nieuwe granaten zijn op. De oude instabiel, gevaarlijk. 

In Mali(2016) overlijden twee Nederlandse militairen, een raakt zwaar gewond als een mortiergranaat in het gezicht ontploft. De granaten worden vanwege tekorten in 2006 onder hoge druk voor Afghanistan aangeschaft. De vraagtekens over de kwaliteit van die mortieren is bij defensie dan al bekend. De soldaten op patrouilles weten van niets. 

Na een vernietigend onderzoeksrapport van de OVV, treedt de Minister en de commandant der strijdkrachten af. Zo lang het goed gaat, is er geen probleem. 

Ook in Nederland heiligt het doel dan de middelen. Dat de risico’s voor hun eigen militairen iets is waar Moskou überhaupt een moment bij stilstaat, zou mij verbazen. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics