Inktpatroon 47 Fotograaf

Zelfportret Ties Roelen©

‘De ethiek bestaat daar niet meer’, antwoordt fotograaf Eddy Wessels bij Op1 over een foto die hij in Oekraïne schoot. Op het zwart-wit beeld zie je een vrouw die haar man dood in de tuin vindt. De man kwam om bij raketbeschietingen en werd door de brandweer, waar Wessels op dat moment embedded is, het huis uitgesleept. 

Tijdens operatie Spin Ghar krijgen we de opdracht om een dode Taliban-strijder op te halen. We moesten hem naar een Mullah zuid van onze posities brengen zodat hij moslim begrafenis kon krijgen. Na het briefen van de mannen, merkt een van hen op dat hij hiervoor even snel zijn camera gaat pakken. Eindelijk een vijandbeeld. 

‘Die heb je niet nodig’, breng ik hem bits respect bij. 

Voor Wessels lag dat anders. Die camera is zijn werk. Ik heb daar geen oordeel over. Zelf zei ik op de radio in een gesprek over leven en dood, over de vraag of de wet, normen en waarden belangrijker zijn dan overleven iets vergelijkbaars. ‘Ethiek is een luxe die wij ons hier kunnen permitteren’. Oorlogen dwingen mensen tot grote keuzes. Zelden is dat een faire. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics